Zonneallergie symptomen en behandeling met crème, spray
Zonneallergie uitslag. Zonneallergie, ook wel polymorfe lichteruptie (PLE) genoemd, kenmerkt zich door roodheid en een jeukende huiduitslag met pukkeltjes, rode vlekjes of jeukerige bultjes (zie foto) die zich vestigen op vooral die plaatsen op je huid die (veel) aan de zon zijn blootgesteld. In deze special bundelen we artikelen waarin we ingaan op de symptomen, oorzaak, maar vooral de behandeling van zonneallergie. Strikt genomen behoeft zonneallergie geen behandeling, maar desgewenst kan crème, zalf of spray tegen de jeuk voorgeschreven worden. In ernstige gevallen kunnen medicijnen uitkomst bieden.
Zonneallergie
Naar schatting heeft 10 tot 20 procent van de Europeanen last van zonneallergie, wat zowel door UVA als door UVB veroorzaakt kan worden. Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolet licht (UV-licht), wat op haar beurt weer bestaat uit UVA en UVB. Zonneallergie wordt meestal veroorzaakt door UVA. Wanneer je ook huidklachten krijgt achter glas, in de schaduw en tijdens lichte bewolking, dan worden je klachten veroorzaakt door UVA. UVB veroorzaakt zonverbrandingsreacties.
Zonneallergie behandelen
Mensen met zonneallergie krijgen er in het voorjaar, als de eerste expositie aan zonlicht plaatsvindt, last van. Strikt genomen behoeft zonneallergie geen behandeling, aangezien de aandoening na enkele dagen tot weken vanzelf weer verdwijnt zolang je uit de zon blijft. Jeuk kan desgewenst betreden worden met een aantal indifferente middelen, dat zijn crèmes waaraan geen geneesmiddel is toegevoegd. De huisarts kan ook een corticosteroïdcrème voorschrijven of antihistaminica. Wanneer je zonneallergie niet erg is, kun je ieder voorjaar je huid geleidelijk aan het zonlicht laten wennen, door iedere dag een beetje langer in de zon te vertoeven. Daarbij gebruik je een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor en dat beschermt tegen UVB-licht en UVA-licht. Er zijn ook andere behandelmogelijkheden. Hierover kun je meer lezen in de diverse artikelen.