Tartuffel » Specials » Gevoelloze vingers

Oorzaken en behandeling doof gevoel en tintelingen in vinger

Oorzaken en behandeling doof gevoel en tintelingen in vinger Gevoelloosheid kan tintelingen en een prikkelend gevoel veroorzaken, alsof iemand je vingers lichtjes aanraakt met een naald. Soms voelt het lichtjes aan en is het nauwelijks merkbaar. Je kunt gevoelloosheid opmerken in meerdere vingers en soms slechts in één vingers, bijvoorbeeld de pink. Bovendien kan het dove gevoel van invloed zijn op je vermogen om dingen op te pakken. Je kunt je onhandig voelen en dingen uit je handen laten vallen, alsof je je kracht in je handen verloren hebt. Vingergevoelloosheid kan variëren van een vervelende klacht dat af en toe optreedt tot iets dat interfereert met je vermogen om dagelijkse taken uit te voeren. Bij aanhoudende of terugkerende gevoelloze vingers is het van belang om contact op te nemen met je huisarts.

Oorzaken van gevoelloze vingers en tintelingen

De zenuwen in je lichaam zijn verantwoordelijk voor het verzenden van berichten en signalen van en naar de hersenen. Als de zenuwen worden samengedrukt, beschadigd of geïrriteerd, kan gevoelloosheid of een tintelend gevoel optreden.Veel voorkomende aandoeningen waarvan bekend is dat ze dove vingers veroorzaken, zijn onder meer:

Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een veel voorkomende aandoening die wordt geassocieerd met gevoelloze vingers. Bij CTS raakt de middelste handzenuw, die vanuit de onderarm de hand binnenloopt, ter hoogte van het polsgewricht ingeklemd. Druk op de zenuw geeft klachten, zoals gevoelloosheid in de wijsvinger, middelvinger en duim: het verzorgingsgebied van de nervus medianus. Een persoon voelt vaak de gevoelloosheid van de vinger tijdens het rijden, het vasthouden van een boek of krant of na het slapen. Bijkomende symptomen zijn uitstralende pijn en zwakte in de handen.

Cervicale radiculopathie

Hierbij raakt een zenuw die uit je nek komt ontstoken of gecomprimeerd. De bekendste vorm van een cervicale radiculopathie is de nekhernia. Deze aandoening kan gevoelloosheid veroorzaken die vergelijkbaar is met het carpaal tunnel syndroom, zoals tintelingen, prikkelingen en een verdoofd gevoel in arm, hand of vingers.

Diabetes

Bij diabetes kunnen zenuwen worden aangetast als gevolg van een verhoogde bloedsuikerspiegel. Dit wordt diabetische neuropathie genoemd. Dit kan kan leiden tot zenuwbeschadiging in de voeten en de handen. Het zijn de kleine zenuwen in handen en voeten die aangetast raken. Meestal ervaar je als eerste in de voeten gevoelloosheid.

Fenomeen van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud zorgt ervoor dat tijdelijk de kleine slagaders in je vingers verkrampen. Hierdoor neemt de aanvoer van bloed naar de achtergelegen weefsels af. Eerste worden je vingers wit en daarna blauw. Daarna kleurt de huid rood en krijg je een pijnlijk en gloeiend en tintelend gevoel in vingers en tenen.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die zwelling, gevoeligheid en pijn in de gewrichten veroorzaakt. De aandoening kan ook leiden tot tintelingen, gevoelloosheid en brandend gevoel in de handen.

Nervus ulnaris syndroom / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockNervus ulnaris syndroom / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Cubitaal tunnel syndroom

Het cubitaal tunnel syndroom is een irritatie van één van de drie armzenuwen, de nervus ulnaris of elleboogszenuw genoemd, die loopt aan de binnenzijde van de bovenarm en aan de voorzijde van de onderarm. Deze aandoening geeft pijn rond de elleboog en de onderarm. Pijn kan uitstralen naar de ringvinger en pink, die kunnen tintelen en gevoelloos kunnen aanvoelen. Het staat ook wel bekend als golfarm.

Gebroken vinger

Een gebroken vinger veroorzaakt gevoelloosheid en zwelling, pijn en onvermogen om de vinger te bewegen. Een gebroken vinger kan tot ernstige complicaties leiden als het niet goed wordt behandeld. Een vingerfractuur duurt ongeveer zes tot acht weken om te genezen.

Andere oorzaken van gevoelloze vingers

Minder vaak voorkomende oorzaken van vingerafwijkingen kunnen zijn:
 • gevoelsstoornissen als gevolg van overmatig alcoholgebruik;
 • amyloïdose (een aandoening die gekenmerkt wordt door een opstapeling van amyloïde);
 • ganglion of slijmcyste (kan klachten geven als tintelingen door druk op de naastgelegen gevoelszenuw);
 • Guillain-Barré syndroom (een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel);
 • Hiv/aids;
 • ziekte van Lyme;
 • multiple sclerose (MS);
 • bijwerkingen van medicijnen, zoals chemotherapie;
 • Sjögren syndroom (een auto-immuunziekte);
 • beroerte;
 • syfilis (een soa);
 • vasculitis (een ontsteking van de bloedvaten);
 • vitamine B12-tekort;
 • lepra of de ziekte van Hansen;
 • fracturen van de pols of hand.

MRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidlMRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidl

Arts inschakelen

Soms kunnen tintelingen en gevoelloosheid symptomen zijn van een medisch noodgeval. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een beroerte hebt. Als je een van de volgende symptomen hebt, schakel dan direct medische hulp in:

Onderzoek en diagnose

De (huis)arts stelt vragen over de klachten die je ervaart en hij of zij zal lichamelijk onderzoek verrichten door je arm, hand en vingers te onderzoeken. In sommige gevallen kan de arts je verwijzen naar een ​​medisch specialist, zoals een orthopedisch arts die zich bezighoudt met de operatieve en niet-operatieve behandeling van stoornissen aan het bewegingsapparaat. Of een neuroloog, die de zenuwfunctie kan testen. Beeldvormend onderzoek, bijvoorbeeld in de vorm van een MRI-scan, kan soms ook zinvol zijn. Bloedonderzoek kan ook helpen bij het diagnosticeren van aandoeningen die vingerafwijkingen veroorzaken, zoals reumatoïde artritis of een vitamine B12-tekort.

Behandeling van een doof gevoel en tintelingen in vinger

De arts kan ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Voorbeelden zijn niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen. Een andere optie is het dragen van een brace of spalk. Dit zal je helpen om je elleboog of pols in een goede positie te houden, zodat de kans kleiner is dat de zenuw wordt samengedrukt. Soms zijn meer invasieve behandelingen nodig. Een injectie met corticosteroïden in het gewricht, in de peesschede of rond de zenuw kan de ontsteking remmen. Bij een zenuwbeknelling kan soms een operatie uitkomst bieden.

Preventie

Verscheidene van de oorzaken die samenhangen met gevoelloosheid van de vingers zijn te wijten aan overbelasting. Dit kan optreden bij repetitieve bewegingen en activiteiten die de zenuwen kunnen irriteren of beschadigen en gevoelloosheid kunnen veroorzaken. Manieren om overbelasting te voorkomen zijn:
 • Een goede houding aannemen bij het werken en eventueel een hulpmiddel gebruiken, zoals een ergonomische muis of toetsenbord of ander apparaat.
 • Neem een korte pauze na elke 30 minuten tot een uur arbeid.
 • Het uitrekken van de spieren die je gebruikt om de spanning te verminderen.
 • Matig alcohol drinken.
 • Diabetes onder controle houden.

Prognose

Latente gevoelloosheid is meestal goed te behandelen als het niet gepaard gaat met alarmsymptomen. Relatieve rust is geïndiceerd bij overbelastingsletsel en kan erger vaak voorkomen. Een arts kan ook specifiekere medische behandelingen aanbevelen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de aandoening. Als algemene regel geldt dat hoe eerder je je klachten voorlegt aan je huisarts, hoe kleiner de kans dat dit een conische klacht wordt. Daarom is het belangrijk om je symptomen niet te negeren.
Blauwe vingers en handen: oorzaken van blauw-paarse vingers

Blauwe vingers en handen: oorzaken van blauw-paarse vingers

Blauwe vingers en blauwe handen kan een relatief onschuldig verschijnsel zijn. Blauwe handen en vingers kan echter ook een symptoom zijn een meer ernstig onderliggend probleem. De meeste mensen weten…
Doof gevoel in vingers: oorzaken gevoelloosheid in vingers

Doof gevoel in vingers: oorzaken gevoelloosheid in vingers

Een doof gevoel in de vingers kan variëren van een vervelend symptoom dat af en toe optreedt tot iets dat van invloed is op je vermogen om dagelijkse taken uit te voeren. Symptomen als gevoelloosheid…
Fenomeen van Raynaud: symptomen, oorzaak en behandeling

Fenomeen van Raynaud: symptomen, oorzaak en behandeling

Heb je af en toe koude, dove, pijnlijke vingers/tenen? Mogelijk heb je last van Raynaud. Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening, waarbij vingers en tenen tijdelijk slecht doorbloed zijn. Dit k…
Gevoelloze handen: oorzaken van doof gevoel in de hand

Gevoelloze handen: oorzaken van doof gevoel in de hand

Gevoelloze handen is een vervelende klacht, die kan interfereren met je dagelijkse bezigheden. Een gevoelloze hand tijdens het slapen, bij het wakker worden of overdag, bijvoorbeeld bij het fietsen of…
Gevoelloze pink: oorzaken van een doof gevoel in je pink

Gevoelloze pink: oorzaken van een doof gevoel in je pink

De elleboogzenuw (nervus ulnaris) is verantwoordelijk voor het gevoel in de pink en ringvinger. Deze belangrijke zenuw bestuurt ook veel van de kleine spieren in de hand die verantwoordelijk zijn voor…
Gevoelloze vingers: oorzaken van gevoelloosheid in vingers

Gevoelloze vingers: oorzaken van gevoelloosheid in vingers

Gevoelloze vingers of vingertoppen is de sensatie alsof de vingers of vingertoppen in slaap zijn gevallen, dat wil zeggen er is verlies van gevoel. Gevoelloosheid in de vingertoppen wordt ook beschrev…
Tintelende hand en vingers: oorzaken van tintelingen

Tintelende hand en vingers: oorzaken van tintelingen

Een tintelende hand of tintelende vingers kan meerdere oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld een zenuw bekneld zijn geraakt, wat leidt tot klachten zoals tintelingen, pijn, krachtverlies of verminderin…
Tintelende vingers: oorzaken en symptomen van tintelingen

Tintelende vingers: oorzaken en symptomen van tintelingen

Tintelende vingers of tintelingen in je vingers of hand(en) komt vaak door herhaalde belasting en repetitieve bewegingen. Doordat je steeds dezelfde beweging herhaalt, bijvoorbeeld door beeldschermwer…
Gepubliceerd door Tartuffel op 02-01-2018, laatst gewijzigd op 14-02-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • Erasmus MC. Overige compressie syndromen. https://www.erasmusmc.nl/plastische-chirurgie/hand-pols-zenuw-chirurgie/verworven/aandoening/zenuw/compressie/ (ingezien op 30-12-2017)
 • Hartstichting. Fenomeen van Raynaud. https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/fenomeen-van-raynaud (ingezien op 31-12-2017)
 • Healthline. Finger Numbness. www.healthline.com/health/finger-numbness (ingezien op 31-12-2017)
 • Hierhebikpijn. Cervicale radiculopathie. https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/84/cervicale-radiculopathie
 • Livestrong. Finger Numbness Causes. https://www.livestrong.com/article/135408-finger-numbness-causes/ (ingezien op 31-12-2017)
 • Xpertclinic. Cubitaal Tunnel Syndroom. https://www..nl/handaandoeningen/cubital-tunnel-syndroom/ (ingezien op 31-12-2017)