Oorzaken, symptomen en behandeling van een doof gevoel
Gevoelloosheid of een doof gevoel in de ledematen, gezicht, lippen, mond of andere delen van het lichaam, verwijst naar het verlies van gevoel in dat deel van je lichaam. Soms heeft het een simpele en voor de hand liggende oorzaak. Als je gedurende langere tijd in een bepaalde positie blijft, bijvoorbeeld slapende ledematen. Deze ontstaan door een (tijdelijke) slechte doorbloeding van een lichaamsdeel. Druk op de zenuwen kan zulke onschadelijke storingen veroorzaken die weer verdwijnen wanneer het been wordt bewogen.
Doof gevoel of gevoelloosheid
Een doof gevoel of gevoelloosheid duidt op een (voorbijgaande) inactiviteit van zenuwen, die onschadelijk of pathologisch kan zijn. Er wordt ook wel gesproken over 'hypesthesie', wat staat voor 'verminderde gevoeligheid'. Soms zijn de zenuwen in de getroffen gebieden, zoals de voeten of handen, zelfs beschadigd en gaan bepaalde functies verloren. Evenzo kan de bloedstroom worden verstoord. Bovendien is het ervaren van gevoelloosheid meestal een alarmsignaal, bijvoorbeeld voor een beroerte, vooral wanneer ze zich voordoen aan één kant van het lichaam, zoals een arm, een been, en één kant van het gezicht. Of als je doofheid ervaart in (bijna) het hele lichaam.
Huisarts raadplegen
Raadpleeg altijd een arts als je zonder duidelijke reden plotseling gevoelloosheid of doofheid ervaart of als deze zeer uitgesproken zijn en/of langer duren. Schakel altijd een arts in als doofheid gepaard gaat met alarmsignalen, zoals pijn, wazig zien, misselijkheid, duizeligheid en huidreacties. Als je diabetes of een andere aandoening hebt, is het altijd belangrijk om veranderingen in de gevoelssensatie serieus te nemen.
Een beroerte is altijd een noodgeval. Waarschuwingssignalen bestaan uit plotselinge gevoelloosheid en verlamming aan één kant van het lichaam. Ze kunnen aanwezig zijn in de arm, been, gezicht of mond en kunnen gepaard gaan met hoofdpijn, zichtproblemen en spraakproblemen.