Symptomen alvleesklierontsteking en alvleesklierkanker
Alvleesklieraandoeningen: symptomen alvleesklierontsteking en alvleesklierkanker. De alvleesklier of pancreas is een orgaan van 12 tot 15 cm lang en het weegt 70 tot 100 gram. De alvleesklier ligt achter de maag en de twaalfvingerige darm, tegen de achterkant van de buikholte. Het orgaan heeft een uitgang in de dunne darm. Het is een complex orgaan die en rol speelt in het spijsverteringsproces en hormonen - waaronder insuline - produceert.
Functies van de alvleesklier
De alvleesklier heeft twee functies. ten eerste de aanmaak van sappen die meewerken aan de vertering en die wegvloeien in de twaalfvingerige darm welke in directe verbinding staat met de maag. Dit wordt de exocriene functie genoemd. De tweede, endocriene functie, is onder meer de afscheiding van insuline, glucagon en somatostatine. Deze hormonen zijn nodig voor de regulering van het suikermetabolisme in het lichaam. Door middel van deze hormonen zal de alvleesklier trachten om het suikergehalte in het bloed constant te houden.
Aandoeningen van de alvleesklier
Er zijn een aantal ernstige aandoeningen waarbij de alvleesklier aangetast kan worden en die iemands gezondheid ernstig kunnen beïnvloeden. Deze worden in special beschreven.
Pancreatitis
Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier en is zeer pijnlijk. Pancreatitis heeft verschillende oorzaken, en kan zowel acuut of chronisch zijn. Pancreatitis kan fataal zijn.
Pancreaskanker
Pancreaskanker is kanker van de alvleesklier. Pancreaskanker treft vaker mannen dan vrouwen. De gemiddelde leeftijd waarop de ziekte zich manifesteert, is meestal rond 65 jaar.
Diabetes mellitus
Diabetes mellitus (suikerziekte) is een chronische stofwisselingsziekte, waarbij de alvleesklier niet voldoende of helemaal geen insuline aanmaakt. De hormoonkliertjes (endocriene klieren) in de alvleesklier die bekend staan als de 'eilandjes van Langerhans', zijn verantwoordelijk voor de insulineproductie. Er worden twee soorten diabetes onderscheiden: type 1 (insuline-afhankelijk, stond vroeger bekend onder de naam 'jeugddiabetes') en type 2 (insuline-onafhankelijk, stond vroeger bekend als 'ouderdomsdiabetes').
Cystic fibrosis
Cystic fibrosis (CF), of taaislijmziekte is een genetische afwijking waardoor het slijm - dat op diverse plaatsen in het lichaam wordt afgescheiden - abnormaal taai is. De belangrijkste plaatsen waar het taaie slijm wordt gevormd zijn de lever, de alvleesklier, de longen, het maag-darmkanaal en de teelballen. In deze organen ontstaan verstoppingen. Het gevolg is dat ze minder goed gaan functioneren. Bij een groot deel van de patiënten met CF, werkt dus de alvleesklier niet of niet goed. Hierdoor wordt het eten minder goed verteerd en worden voedingsstoffen minder goed opgenomen.