Zelfzorgmedicijn of zelfzorggeneesmiddel voor aandoeningen
Een zelfzorgmiddel, zelfzorgmedicijn of zelfzorggeneesmiddel is een eenvoudig medicijn dat zonder recept gekocht kan worden bij een apotheek, supermarkt, tankstation of drogist, bijvoorbeeld eenvoudige pijnstillers, neusdruppels, antihistaminica, hoestdrank, antischimmelzalf, etc. Het staat ook bekend als een 'over-the-counter-medicijn', aangezien het direct over de toonbank afgegeven mag worden.
Zelfzorgmiddelen
Over-the-counter (OTC)-geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die je zonder recept kunt kopen. Sommige zelfzorgmiddelen verlichten pijn of jeuk. Sommige zelfzorgmiddelen voorkomen of genezen ziekten, zoals tandbederf en voetschimmel. Anderen helpen terugkerende problemen, zoals hoofdpijn, te beheersen.
College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
In Nederland beslist het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over de geneesmiddelen die in aanmerking komen voor zogenaamde algemene verkoop. Er worden drie categorieën onderscheiden:
- AV-middelen (algemeen verkrijgbaar);
- UAD-middelen (alleen verkrijgbaar bij apotheek en drogist); en
- UA-middelen (uitsluitend bij apotheek).
Risico's van zelfzorgmiddelen
Het gebruik van OTC-medicijnen kent nog steeds risico's. Sommige hebben een wisselwerking met andere medicijnen, supplementen, voedingsmiddelen of dranken. Anderen veroorzaken problemen voor mensen met bepaalde medische aandoeningen. Als je zwanger bent, overleg dan eerst met je arts of apotheker voordat je geneesmiddelen gebruikt.
Veilig gebruik van zelfzorgmedicijnen
Het is belangrijk geneesmiddelen op de juiste manier in te nemen en wees voorzichtig als je ze aan kinderen geeft. Lees altijd eerst de bijsluiter en raadpleeg bij twijfel je huisarts of apotheker. Meer medicijnen betekent niet noodzakelijkerwijs beter. Je mag nooit OTC-geneesmiddelen langer of in hogere doses gebruiken dan de bijsluiter aanbeveelt. Als je klachten of symptomen niet verdwijnen, is dit een duidelijk signaal dat het tijd is om een afspraak te maken met je huisarts.