Wat wordt getest bij bloedonderzoek en wat is de uitslag?
Wat wordt er precies getest bij bloedonderzoek en wat is de uitslag? In het bloed kunnen verschillende (waarden van) stoffen gemeten worden, die iets kunnen zeggen over je gezondheid of de ingezette behandeling. De huisarts of behandeldend arts kan een bloedtest of bloedonderzoek aanvragen, waarbij bepaalde stoffen gemeten worden. Als het afwijkt van de normaalwaarden, is dat een signaal dat er iets aan de hand is. De onderzoeksresultaten van het bloedonderzoek gaan naar de (huis)arts. Je kunt met hem contact opnemen om de uitslagen te bespreken.
Hoe wordt een bloedonderzoek of bloedtest normaal gedaan?
De ader die wordt gebruikt voor bloedafname is meestal aan de binnenkant van je elleboog of de rug van je pols. Een strakke band (tourniquet) wordt meestal geplaatst rond je bovenarm. Dit zorgt ervoor dat de ader zich vult met bloed, zodat er een bloedmonster genomen kan worden. De huid over de ader kan worden gereinigd met een antiseptisch doekje. Vervolgens wordt een naald ingebracht in de ader door de schone huid. Dit kan een scherpe prikkende sensatie geven.
Wanneer de vereiste hoeveelheid bloed is genomen, wordt de naald verwijderd. Met watten wordt op de prikwond gedrukt om het bloeden te stoppen en blauwe plekken te voorkomen. Een pleister erover heen worden gedaan. Het bloed wordt geplaatst in een ampul. Dit gaat vervolgens naar het laboratorium voor onderzoek. Er kan een lichte napijn zijn na een bloedtest.
Teststrips
Wanneer slechts een kleine hoeveelheid bloed nodig is, bijvoorbeeld een paar druppels bloed, dan kan een vingerprik volstaan. Zo is slechts een kleine hoeveelheid bloed nodig voor de controle van het bloedsuiker (glucose), met een teststripje. De huisarts kan ook een CRP-sneltest uitvoeren. Een verhoogde CRP-waarde in je bloed wijst erop dat er ergens in je lichaam een ontsteking of infectie actief is.
Zijn er complicaties?
Soms ontstaat er een blauwe plek waar de naald is ingebracht. Dit is veel minder waarschijnlijk als je druk op de plek uitoefenet waar geprikt is met watten gedurende enkele minuten. Zoals bij elke wond, kan een infectie zich ontwikkelen waar de naald is ingebracht. Raadpleeg je arts als het prikwondje rood en ontstoken wordt. In zeldzame gevallen vallen mensen flauw tijdens een het nemen van bloed.
Verschillende bloedmonsters
Bloed kan worden getest op verschillende dingen. De arts vraagt via ene formulier aan wat hij precies onderzocht wilt hebben. Verschillende flesjes kunnen gevuld worden met bloed om te worden gebruikt voor verschillende proeven/onderzoeken.
Bloedonderzoek kan worden genomen om verschillende redenen, onder meer:
- wanneer de huisarts of specialist vermoedt dat er sprake is van een ziekte of aandoening;
- om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen;
- preventief bloedonderzoek om je gezondheidsstatus te bepalen.
Meest uitgevoerde bloedonderzoeken
De meest voorkomende bloedonderzoeken zijn:
- Bloedbeeld (controles voor bloedarmoede en andere voorwaarden die de bloedcellen beïnvloeden);
- Nierfunctie;
- Leverfunctie;
- Bloedsuiker (glucose) niveau;
- Bloedstollingstesten;
- Tests voor ontsteking;
- Cholesterolgehalte in het bloed;
- Immunologie (zoals het controleren op antilichamen tegen bepaalde virussen en bacteriën);
- Bloedgroepen; en
- Schildklierfunctie.