Tartuffel » Specials » Ziekte van pfeiffer
Gezondheid, leven en welzijn

Pfeiffer symptomen, besmettelijk en Pfeiffer test online

Pfeiffer symptomen, besmettelijk en Pfeiffer test online Pfeiffer symptomen, besmettelijk en Pfeiffer test online. De medische benaming van de ziekte van Pfeiffer is mononucleosis infectiosa (afgekort MI). De ziekte van Pfeiffer (of gewoon kortweg Pfeiffer), is een virale infectieziekte. De boosdoener is het epstein-Barr-virus (EBV), een herpesvirus.

Pfeiffer symptomen

De drie belangrijkste klachten zijn moeheid, keelpijn en vergrote lymfeklieren. Andere klachten die kunnen optreden zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen oogleden, huiduitslag, het opzwellen van de milt en de lever en afwijkingen in bloedtests. Bij jonge kinderen zijn de verschijnselen vaak mild tot asymptomatisch. Bij jongvolwassenen is het klassieke beeld een patiënt met koorts, (hevige) keelpijn en opgezette, pijnlijke lymfeklieren. Er zijn ook gevallen bekend waar deze symptomen minder op de voorgrond staan. Andere klachten en symptomen die op de ziekte van Pfeiffer kunnen wijzen, zijn oedeem rond de ogen, huiduitslag, icterus (geelzucht), buikpijn, gewrichtspijn en moeheid.

Hoe lang duren de klachten?

Normaal gesproken zijn de klachten van Pfeiffer na 3 tot 6 weken verdwenen. Veel mensen maken de besmetting door zonder dat ze er ook maar iets van merken, vooral (jonge) kinderen. Later blijken ze dan antistoffen tegen de veroorzaker in hun bloed te hebben.
Pfeiffer: symptomen, besmettelijk + ziekte van Pfeiffer test

Pfeiffer: symptomen, besmettelijk + ziekte van Pfeiffer test

Pfeiffer symptomen bij kind en volwassene en is Pfeiffer besmettelijk? De ziekte van Pfeiffer is een virale infectieziekte. Veel mensen zullen deze ziekte ontwikkelen tijdens hun leven. Bij veel mense…
Pfeiffer symptomen: keelpijn, vergrote halsklieren, moeheid

Pfeiffer symptomen: keelpijn, vergrote halsklieren, moeheid

De ziekte van Pfeiffer (kortweg Pfeiffer) is een virusinfectie die symptomen als keelpijn, koorts, vergrote klieren en soms een lichte vorm van leverontsteking (hepatitis) veroorzaakt. Het gaat vaak g…
Ziekte van Pfeiffer: symptomen, oorzaak en behandeling

Ziekte van Pfeiffer: symptomen, oorzaak en behandeling

Mononucleosis infectiosa (MI; ziekte van Pfeiffer) is een virale infectieziekte. Het wordt veroorzaakt door het epstein-barr-virus (EBV). Bij jongvolwassenen wordt de presentatie van klachten gewoonli…
Gepubliceerd door Tartuffel op 17-07-2011, laatst gewijzigd op 20-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • W.J.H.M. van den Bosch: Ziekte van Pfeiffer/mononucleosis infectiosa, in: Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010, p.286-290.
Schrijf mee!