Verzakking van de blaas, vagina, baarmoeder en endeldarm
Zowel de blaas, vagina, baarmoeder als de endeldarm kunnen verzakken. Welke klachten en symptomen geeft een verzakking en hoe kan een verzakking behandeld worden? Grofweg 10 tot procent van de vrouwen ontwikkelen tijdens hun leven klachten van urogenitale prolaps (dat wil zeggen verzakking van de blaas, baarmoeder en/of darm).
Verzakking van de blaas
Bij een blaasverzakking zakt de blaasbodem uit als gevolg van verzwakking van de bekkenbodemspier. Een blaasverzakking wordt vaak gezien na een zware bevalling, wat zeer belastend is voor het weefsel en spieren die de blaas ondersteunen.
Verzakking van de vagina
Bij ene verzakking van de vagina verslapt het steunweefsel in de vaginawand. Een vaginale verzakking verergert vaak mettertijd en en kan alleen adequaat worden gecorrigeerd door middel van een operatieve ingreep.
Verzakking van de baarmoeder
Het blijkt dat maar liefst één op de vijf tot tien vrouwen vroeg of laat last krijgt van een baarmoederverzakking, waarbij de ernst sterk kan variëren. Bij ene baarmoederverzakking wordt de baarmoeder door de omliggende banden onvoldoende op haar plaats wordt gehouden, waardoor deze gaat hangen of verzakken. In het ergste geval kan de baarmoeder uit de vagina steken wat een raar gevoel geeft.
Verzakking van de endeldarm
Een endeldarmverzakking pf rectumprolaps is het uitzakken van de endeldarm (rectum), hetgeen zowel inwendig als uitwendig kan plaatsvinden. Ook mannen kunnen hier last van krijgen.