Tartuffel » Specials » Ultra orthodox jodendom

Ultra-orthodoxe Joden: charediem, charedisch Jodendom

Ultra-orthodoxe Joden: charediem, charedisch Jodendom Ultra-orthodox Jodendom. Het charedisch jodendom is de meest conservatieve vorm van het orthodoxe Jodendom. Ze worden vaak aangeduid als ultra-orthodoxe Joden. Een volgeling van charedisch Jodendom is een charedie. Ultra-ortodoxe Joden geloven net als andere orthodoxe joden, dat hun geloof en religieuze praktijken in een ononderbroken keten teruggaan op Mozes toen hij de Tora op de berg Sinaï van God ontving.

Charedisch Jodendom

Een volgeling van charedisch Jodendom is een charedie. Het charedische jodendom is de theologische meest conservatieve vorm van orthodox Jodendom. Charedische Joden staan voor een strikte naleving van de Joodse wetten. Chared betekent letterlijk vrezend, in dit verband 'Godvrezend'.

Herkenbaar

Religieuze aanhangers van het charedisch Jodendom zijn vaak als zodanig herkenbaar door hun zwarte kleding. Mannen dragen vaak een speciale zwarte lange jas met een bijzonder hoed met daaronder een zwarte keppel. Sommigen hebben lange loshangende pijpenkrullen, welke soms zijn weggestopt achter het oor. Velen laten hun baard staan. De vrouwen dragen altijd een (wijde en lange) rok of jurk. En na hun huwelijk dragen ze een hoofdbedekking, een hoofddoek of pruik. In Amstelveen en Amsterdam, met name in de Rivierenbuurt en Buitenveldert, wonen enkele honderden charedim.
Ultra-orthodoxe Joden: tradities en regels van de charediem

Ultra-orthodoxe Joden: tradities en regels van de charediem

Het charedisch jodendom staat vooral bekend onder de minder politiek correcte term' 'ultraorthodox' en hun aanhangers als ultra-orthodoxe Joden. De charediem zijn Joden die het charedisch Jodendom aan…
Messiasbelijdende Joden geloven in Joodse Messias van Israël

Messiasbelijdende Joden geloven in Joodse Messias van Israël

Wat is een Messiasbelijdende Jood? Een Messiasbelijdende Jood is een Jood die belijdt dat Jesjoea (Hebreeuwse naam van Jezus) de Messias van Israël en de Verlosser van de wereld is. Sommige mensen den…
Gepubliceerd door Tartuffel op 10-03-2011, laatst gewijzigd op 20-05-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 777jew, Pixabay