Symptomen, behandeling en verwijderen van poliepen
Poliepen duidt op goedaardige, abnormale weefselgroei en vaak neemt het de vorm aan van een steelvormig gezwelletje. De meeste poliepen zijn klein en kunnen zich in diverse lichaamsstructuren bevinden, zoals de neus, blaas darm, keel, baarmoeder, galblaas en maag. Poliepen komen vooral voor in de dikke darm. De meeste poliepen zijn goedaardig, wat betekent dat het geen kanker is. Maar omdat poliepen het gevolg zijn van abnormale celgroei, kunnen ze uiteindelijk kwaadaardig worden. Poliepen kunnen dus een voorloper zijn van kanker. Behandeling van poliepen hangt af van hun plaats, grootte en of ze goedaardig of kwaadaardig zijn. De medische term voor een chirurgische verwijdering van een poliep of meerdere poliepen is polypectomie.
Soorten poliepen
Poliepen bevinden zich in meerdere mogelijke lichaamsdelen, zoals:
- in de baarmoeder (baarmoederpoliepen);
- in de maag (maagpoliepen);
- in de neus (neuspoliepen);
- in het oor (oorpoliepen);
- in de blaas (blaaspoliepen);
- in de dikke darm (darmpoliepen);
- in de galblaas (galblaaspoliepen);
- op de stemband (stembandpoliep).
Oorzaken
De oorzaken van poliepen kunnen variëren op basis van hun locatie. Bijvoorbeeld, Stembandpoliepen zijn meestal het gevolg van beschadiging van de stembanden doordat de stem voortdurend te vaak en te intensief wordt gebruikt (overmatig stemgebruik). En soms kunnen artsen de oorzaak van poliepen niet bepalen. Enkele bekende oorzaken zijn onder meer ontsteking, een vreemd object, een cyste, een tumor, mutatie in de genen van darmcellen, chronische maagontsteking overmaat aan oestrogeen, etc.
Symptomen
De symptomen zij afhankelijk van de plek waar de poliep zich bevindt:
- Oorpoliep: gehoorverlies en afscheiding uit het oor.
- Baarmoederpoliep: onregelmatige menstruatie en langdurig of overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie.
- Dikke darmpoliep: bloed in ontlasting, buikpijn, obstipatie en diarree.
- Neuspoliep: verstopte neus, hoofdpijn, neuspijn, verlies van reuk.
- Maagpoliep: buikpijn misselijkheid, pijn, gevoeligheid, braken, bloeden.
- Blaaspoliep: bloed in urine, frequent plassen, pijn bij het plassen.
Behandeling en verwijderen van poliepen
Sommige poliepen hebben geen behandeling nodig, vooral als je arts zegt dat ze niet schadelijk zijn. Bij kleinere stembandpoliepen bestaat de behandeling uit verplicht stemrust houden en het geven van stemtraining. Grotere poliepen kunnen chirurgisch worden verwijderd. Behandeling voor poliepen hangt af van een aantal factoren, waaronder of de poliepen kwaadaardig zijn of niet, hoeveel poliepen er zijn aangetroffen, waar ze zich bevinden en hun grootte. In het geval van darmpoliepen, kan een arts de poliepen verwijderen tijdens een colonoscopie. Kleinere neuspoliepen kunnen worden behandeld met neusnevel of neusdruppels met corticosteroïden, terwijl grotere operatief worden verwijderd. De arts zal opteren voor de minst invasieve behandeling, alvorens te kiezen voor chirurgische interventies.