Sproeten, moedervlek, zwangerschapsmasker, ouderdomsvlekken
Hyperpigmentatie is een veel voorkomende, meestal onschuldige aandoening waarbij plekken op de huid donkerder van kleur worden dan de normale omringende huid. Deze verkleuring treedt op wanneer een teveel aan melanine, het bruine pigment dat de normale huidskleur produceert, afzettingen vormt in de huid. Hyperpigmentatie kan invloed hebben op de huidskleur van mannen en vrouwen met zowel een lichte als een donkere huidskleur.
Pigment
Melanine (pigment) beschermt het menselijk lichaam tegen ongewilde, gevaarlijke stoffen, zoals UV-straling. Daarnaast bepaalt pigment de intensiteit van de huidskleur. Het vormingsproces van pigment kan ontsporen, waardoor er ophopingen ontstaan. Ophopingen van pigment wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Hierbij ontstaan donkere vlekken op de huid. Pigmentvlekken zijn plaatsen op het lichaam waar pigmentcellen meer pigment aanmaken, waar dus een verhoogde pigmentproductie plaatsvindt. Hierbij kunnen allerlei factoren een rol spelen.
Vier groepen hyperpigmentatie
Er worden vier groepen hyperpigmentatie onderscheiden:
- Een zwangerschapsmasker (zie foto bovenaan het artikel), ook wel melasma of chloasma genoemd, is een bruine tot donkerbruine verkleuring van het gezicht en soms ook de nek.
- Onder invloed van irritaties zoals eczeem, schaafwonden en ontstekingen, kunnen er verkleuringen ontstaan. Dit noemt men post-inflammatoire hyperpigmentatie (bij lokale of uitgebreide ontstekingsprocessen).
- Ouderdomsvlekken worden ook wel lentigines of levervlekken genoemd. Dit zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen, die vooral optreden bij mensen van 60 jaar en ouder. De plekken zijn vaak een gevolg van een teveel aan zonnestralen en komen daarom vooral voor op delen die vaak direct zijn blootgesteld aan de zon: de rug van de hand, de armen en het gezicht.
- Aangeboren vlekken, zoals moedervlekken en café au lait vlekken (egaal lichtbruin gekleurde pigmentvlekken).