Tartuffel » Specials » Leiders en leiderschap

Spiritueel en christelijk leiderschap, leiderschapsstijlen

Spiritueel en christelijk leiderschap, leiderschapsstijlen Leiderschap wordt wel beschreven als het "proces van sociale beïnvloeding waarin een persoon een beroep kan doen op de hulp en steun van anderen bij de uitvoering van een gemeenschappelijke taak" (Chemers, M. M., 2002) En effectief leiderschap is "het vermogen om succesvol gebruik te maken van de beschikbare middelen en deze te maximaliseren binnen de interne en externe omgeving, voor het bereiken van organisatorische of maatschappelijke doelen."

Leiderschap

Leiderschap is een proces waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Je hebt verschillende soorten leiderschap.

Leiderschap: 10 competenties

Leiderschap is een van de meest relevante aspecten van de organisatorische context. Volgens William S. Frank, voorzitter / CEO van CareerLab en eigenaar van een adviesbureau gevestigd in Denver, beschikt een goede leider over de volgende 10 competenties:

 1. Visionair: goede leiders creëren een visie, een beeld van de toekomst.
 2. Inspirerend: zodra een visie is vastgesteld, inspireren echte leiders iedereen in het bedrijf om zich achter deze visie te scharen.
 3. Strategisch: strategische leiders zijn bekend met de sterke en zwakke punten van hun eigen organisaties, alsmede de externe kansen en bedreigingen.
 4. Tactisch: leiders zullen zich buitengewoon inzetten voor de resultaten; ze gedijen op feiten, cijfers en gegevens, maar ze zijn geen boekhouder.
 5. Gefocused: zodra de visie en missie van de organisatie vastgesteld zijn, willen ze dit bereiken door met nieuwe initiatieven te komen - maar denk eraan: slechte leiders hebben tientallen conflicterende programma's en prioriteiten.
 6. Overtuigend: een schte leider kan anderen overreden zonder gebruik te maken van intimidatie. Het belangrijkste is dat de leider spreekt vanuit zijn of haar hart.
 7. Sympathiek: goede leiders stellem mensen centraal. Zij tonen een hoge mate van emotionele intelligentie.
 8. Besluitvaardig: soms schieten uit de heup, want goede leiders kunnen snel een beslissing nemen - vaak met onvolledige gegevens.
 9. Ethisch: goede leiders zijn directe en eenvoudig. Zij stellen duidelijke prestatie-verwachtingen en houden mensen verantwoordelijk.
 10. Open voor feedback: goede leiders zijn open en gewijd aan levenslang leren. Zij zoeken feedback over hun prestaties.
Geestelijk leiderschap: christelijke leiders en dienaarschap

Geestelijk leiderschap: christelijke leiders en dienaarschap

Geestelijk leiderschap: christelijke leiders, dienaarschap - Dr. John Oswald Sanders (1902-1992) was actief in de zending en hij heeft meer dan 40 boeken geschreven. Na zijn pensioen werd hij een veel…
Leiderschap en visie: succesvolle organisaties hebben visie

Leiderschap en visie: succesvolle organisaties hebben visie

Succesvolle bedrijven hebben een visie. Als leiderschap niet begint met visie, resteert de vraag: waarmee dan wel? Een visie geeft richting en sturing aan het handelen van de organisatie. Zonder visie…
Leiderschapsstijlen: soorten en effectief leiderschap

Leiderschapsstijlen: soorten en effectief leiderschap

Welke verschillende soorten leiderschapsstijlen zijn er en welke leiderschapsstijlen sorteren het beste resultaat? Daniel Goleman schreef een artikel over effectief leiderschap voor mensen en organisa…
Narcistische leiders: voordelen en nadelen - Michael Maccoby

Narcistische leiders: voordelen en nadelen - Michael Maccoby

Narcistische leiders: wat zijn de voordelen en nadelen van narcistische leiders? Volgens internationaal deskundige op het gebied van leiderschap, Michael Maccoby, komt de liefde van veel leiders voor…
Gepubliceerd door Tartuffel op 21-11-2009, laatst gewijzigd op 30-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Enterline Design Services LLC