Tartuffel » Specials » Havermout

Havermout gezond: hoge bloeddruk, suikerziekte, cholesterol

Havermout gezond: hoge bloeddruk, suikerziekte, cholesterol Havermout gezond? Jazeker! Je kunt een boek vol schrijven over de voordelen van havermout voor je gezondheid. Havermout is supergezond. Haver heeft de meest oplosbare vezels van alle granen en het heeft veel voordelen voor de gezondheid: het voorkomt hoge bloeddruk, het helpt om suikerziekte (diabetes) te voorkomen en het verlaagt je cholesterolniveau. Al deze en andere voordelen van deze superfood, worden besproken in de diverse artikelen van de onderhavige special.

Voordelen van havermout

De gezondheidsvoordelen van havermout zijn onder meer:
  • Verlaagt cholesterol: Een studie toont aan dat mensen die dagelijks een kom havermout eten, hun cholesterol met 20% verlagen.
  • Stabiliseert de bloedsuikerspiegel: Regelmatig havermout eten voorkomt dat je hoge pieken in je bloedsuikerspiegel krijgt.
  • Verlaagt het risico op kanker: Haver bevatten veel oplosbare vezels, wat lager oestrogeen niveaus die kanker voorkomt.
  • Verlaagt hoge bloeddruk: 1 op de 3 volwassenen heeft hypertensie. Fyto-verbindingen in haver zijn verbonden met verminderd risico op borstkanker, maar soortgelijke effecten worden verwacht op andere hormoongerelateerde kankers zoals prostaatkanker, baarmoederkanker en eierstokkanker.
  • Het geeft een regelmatige stoelgang: Het hoge vezelgehalte versnelt de passage van voedsel door de darm en het verminderen de kans op obstipatie (verstopping)
  • Helpt je gewicht verliezen: Haver geeft je (langer) een verzadigd gevoel. Studies hebben aangetoond dat kinderen die iedere dag een kom havermout eten, 50% minder kans hebben om aan obesitas te lijden.
  • Verbetert sportprestaties: Het is aangetoond dat haver je metabolisme verandert en je prestaties verbetert, indien het ongeveer een uur voor de training wordt gegeten.
  • Haver is goed voor je immuunsysteem en verbetert je afweer: Het is aangetoond dat deze vezels, die dus van nature aanwezig zijn in haver, het immuunsysteem versterken.
  • Haver zorgt voor een goede nachtrust: Volgens dr. Oz, Haver is havermout ook goed om 's nachts slapeloosheid tegen te gaan.

Havermout kun je op allerlei manieren bereiden

Havermout is lekker: Haver heeft van nature een neutrale smaak zodat ze kunnen worden toegevoegd aan vele soorten voedsel en gebruikt kunnen voor vele verschillende gerechten. Je kunt havermout eenvoudig bereiden met magere melk en het vervolgens een paar minuten opwarmen in de magnetron, waarna je er wat stevia overdoet. Vind je dit te gewoontjes, dan kun je op internet een keur aan recepten vinden om havermout te bereiden.
Havermout: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde havermout

Havermout: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde havermout

Is havermout gezond? Jazeker! Havermout kent veel gezondheidsvoordelen. Havermout wordt bereid uit de graansoort haver. De gezondheidsvoordelen van havermout zijn gedocumenteerd in vele honderden stud…
Havermout goed tegen hoge bloeddruk of hypertensie

Havermout goed tegen hoge bloeddruk of hypertensie

Havermout goed tegen hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk of hypertensie is de toestand waarbij je gedurende langere tijd een bloeddruk hebt boven de grenswaarde. Voor volwassenen is sprake van een verhoogd…
Havermout goed tegen suikerziekte, diabetes type 2

Havermout goed tegen suikerziekte, diabetes type 2

Onderzoek laat zien dat het eten van een dieet dat rijk is aan volle granen en vezelrijke producten, het risico op suikerziekte (diabetes mellitus) flink kan verminderen (tussen de 35 en 42 procent).…
Gepubliceerd door Tartuffel op 13-10-2013, laatst gewijzigd op 13-10-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties