Tartuffel » Specials » Ebola virus

Ebola symptomen, oorzaak, behandeling en ebola in Nederland

Ebola symptomen, oorzaak, behandeling en ebola in Nederland Ebola-virus symptomen, oorzaak en behandeling van het ebola-virus. Ebola is een ernstige, infectieuze vaak fatale ziekte die wordt veroorzaakt door infectie met het ebolavirus. Voor zover bekend kun je alleen besmet worden met het ebolavirus via direct lichamelijk contact met een patiënt of lichaamsvloeistoffen van de patiënt: bloed, speeksel, urine, zweet en dergelijke. Je kunt ook bemest raken door het slachten en opeten van een ziek wild dier (bushmeat): primaten, vleermuizen of duikers (een antilopesoort).

Hoe wordt ebola verspreid?

Het natuurlijke reservoir van het virus is onbekend. Derhalve is het moeilijk in te schatten waar en wanneer er risico is op overdracht van het virus van dier maar mens. Men gaat ervan uit dat vleermuizen een belangrijke rol spelen in de verspreiding van de ziekte. De meest waarschijnlijke manier waarop een mens geïnfecteerd kan raken is via contact met een geïnfecteerd dier:
  • primaten;
  • vleermuizen; of
  • duikers (een antilopesoort).

Zodra de mens is geïnfecteerd, kan het virus zich verder verspreiden door direct contact met lichaamsvloeistoffen zoals bloed, speeksel, ontlasting, urine, zweet, etc. van een geïnfecteerd persoon of door bevuild linnen welke is gebruikt door een patiënt. Het virus kan ook worden verspreid door contact met voorwerpen, zoals naalden, die zijn verontreinigd met geïnfecteerde secreties.

Ebola-virus symptomen

De incubatieperiode is 2-21 dagen. Symptomen van ebola zijn:
Ebola virus: symptomen, oorzaak, uitbraak en behandeling

Ebola virus: symptomen, oorzaak, uitbraak en behandeling

Ebola-virus symptomen, oorzaak en behandeling. Ebola is een zeldzame, maar dodelijke virusziekte welke ernstige afwijking in het bloed veroorzaakt, waardoor inwendige bloedingen ontstaan. De epidemieë…
Gepubliceerd door Tartuffel op 16-10-2014, laatst gewijzigd op 17-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CDC Global, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://www.afro.who.int/en/clusters-a-programmes/dpc/epidemic-a-pandemic-alert-and-response/epr-highlights/3648-frequently-asked-questions-on-ebola-hemorrhagic-fever.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 15 oktober 2014)