ADHD kenmerken, symptomen, behandeling, dieet en voeding
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) - in het Nederlands spreken we van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit - is een stoornis die wordt gekenmerkt door een aanhoudend patroon van onoplettendheid en/of hyperactiviteit/impulsiviteit die optreedt in allerlei sociale sitiuaties, zowel thuis als op school. Iemand met ADHD heeft vaak moeite de aandacht bij taken of spel te houden, lijkt vaak niet te luisteren als hij direct aangesproken wordt, volgt aanwijzingen vak niet op, enz.
Hyperactiviteit
Problemen met hyperactiviteit kan zich uiten in vaak onrustig met handen of voeten bewegen, of in hun stoel draaien, door vaak rond te rennen of overal in of op te klimmen in situaties waarin dit ongepast is, enz. Impulsiviteit wordt gekenmerkt door het antwoord er vaak al uit te gooien voordat de vragen afgemaakt zijn, moeite hebben om op zijn beurt te wachten en door het verstoren van bezigheden van anderen of zich op te dringen in gesprekken of spelletjes.
ADHD - onderwerpen
In deze artikelenreeks gaan we onder meer in op het RED-dieet. Dit dieet heeft bij een groot deel van de kinderen met ADHD een gunstig effect, zo blijkt uit weteschappelijk onderzoek van onder meer het ADHD Research Centrum Eindhoven, Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het UMC St Radboud. Voorts gaan we in op de symptomen, of beter gezegd de diagnostische criteria van ADHD volgens de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), een Amerikaans handboek voor de classificatie en diagnose van psychische aandoeningen. In een apart artikel bespreken we ADHD bij volwassenen. Wat houdt ADHD bij volwassenen precies in? En welke psychosociale interventies en behandeling met medicijnen (farmacotherapie) worden gegeven bij volwassenen met ADHD?