Tartuffel » Specials » Zweetproblemen

Symptomen, oorzaken en behandeling van zweetproblemen

Symptomen, oorzaken en behandeling van zweetproblemen Er zijn meerdere soorten zweetproblemen: te veel zweten of juiste te weinig zweten. Zweetproblemen kunnen heel vervelend zijn. Er zijn meerdere soorten zweetproblemen met bijbehoren symptomen. Zweten is een lichamelijke functie die helpt bij het reguleren van je lichaamstemperatuur. Overmatig zweten staat bekend als hyperhidrose. Iedereen die koorts heeft of te maken heeft met angst kan flink gaan zweten, maar hyperhidrosis is een aandoening waardoor je overmatig zweet. Bij hyperhidrosis kan je hevig gaan transpireren ook als het koud is. Er zijn ook mensen die last hebben van een aandoening waarbij ze in het geheel niet zweten.

Zweetproblemen


Zweetklieren

Er zijn twee soorten zweetklieren: apocriene en eccriene zweetklieren.

Apocriene zweetklieren

Apocriene zweetklieren worden doorgaans pas vanaf de puberteit actief en hebben vooral een seksuele functie. Apocriene klieren worden actief tijdens de puberteit; hun uitscheidingen zijn vettig en stroperig en worden verondersteld een rol te spelen in seksuele reukberichten. Apocriene klieren eindigen meestal in haarzakjes - in plaats van poriën - en ontwikkelen zich pas in de puberteit. In tegenstelling tot eccriene klieren scheiden apocriene klieren een melkachtig fluïdum af dat geurloos is totdat het zich vermengt met bacteriën op de huid. Deze zweetklieren worden vaak geactiveerd in tijden van stress, wat verklaart waarom stresszweet de neiging heeft om meer te ruiken dan gewoon zweet.

Eccriene zweetklieren

Eccriene zweetklieren komen daarentegen over het gehele lichaam voor en spelen een belangrijke rol in de thermoregulatie van de lichaamstemperatuur. Eccriene klieren bevinden zich op allerlei plekken in de huid, voornamelijk je handpalmen, voeten, oksels en voorhoofd. Wanneer de interne temperatuur van je lichaam begint te stijgen, activeert de hypothalamus deze zweetklieren. Naarmate het zweet verdampt, helpt het de huid te koelen en voorkomt het dat je kerntemperatuur oververhit raakt. Het zweet dat wordt geproduceerd door deze klieren is samengesteld uit zout en water, zodat het niet ruikt.

Iedereen zweet anders

Waarom zweten sommige mensen meer in bepaalde gebieden dan anderen? Veel heeft te maken met je DNA (of aanleg voor transpireren) en hoe je zweetklieren zijn verdeeld over het lichaam. Een deel van je lichaam kan bijvoorbeeld eerst transpireren omdat die klieren het snelst reageren op de signalen van je hersenen. De plaatsing van specifieke zweetklieren bepaalt ook hoe je zweet. Als je te veel zweet in een bepaald gebied, zou je daar een hogere concentratie zweetklieren kunnen hebben.

Zweetproblemen

Als je in een warme omgeving bent of je bent bezig met een zware sportoefening, dan zal je lichaamstemperatuur stijgen en door te zweten: zweet verdampt op je huid waardoor je afkoelt en je lichaamstemperatuur daalt. Maar bovenmatig zweten is een probleem dat bekend staat als primaire of gegeneraliseerde hyperhidrose. Primaire hyperhidrose is een vorm van overmatig zweten zonder bekende oorzaak. Het lichaam produceert meer zweet dan nodig is in een bepaald gebied, zoals de voeten, handen, hoofd/gezicht of oksels. Mensen met gegeneraliseerde secundaire hyperhidrose zweten hevig, en het wordt meestal veroorzaakt door een medische aandoening of medicatie.

Hier zijn enkele andere veel voorkomende problemen met zweten:
  • Situationeel transpireren: voor veel mannen en vrouwen is situationeel transpireren ook een dagelijkse zorg. De meest voorkomende soorten zijn stresszweten en nerveus zweten, die worden veroorzaakt door stressfactoren of gevoelens van angst of zorgen.
  • Nachtelijk zweten of nachtzweten: sommige mensen ervaren nachtelijk zweten tijdens de menopauze, ziekte of koorts om het lichaam te helpen afkoelen.
  • Opvliegers: deze kortere perioden van verhitting zijn ook het gevolg van hormonale veranderingen die optreden tijdens de menopauze. of overgang.

Symptomen van overmatig zweten

Symptomen van overmatig zweten zijn onder meer:
  • overmatig zweten dat is opgetreden voor ten minste zes maanden zonder een duidelijke reden
  • zweet dat optreedt aan beide zijden van je lichaam in ongeveer dezelfde hoeveelheid
  • minstens een keer per week last hebben van overmatig zweten
  • zweten dat interfereert met je dagelijkse activiteiten (zoals werk of relaties)
  • overmatig zweten dat begon toen je jonger was dan 25 jaar oud
  • niet zweten in je slaap
  • een familiegeschiedenis van hyperhidrose

Oorzaken van zweetproblemen

Mogelijke oorzaken voor overmatig zweten:
  • Hyperhidrose - Overmatig, onbeheersbaar zweten.
  • Meer zweetklieren - kan resulteren in meer zweten.
  • Dieet en voeding - Bepaalde voedingsmiddelen zullen je zweetklieren activeren.
  • Hoge temperaturen - Je lichaam zorgt voor extra warmte via zweet.
  • Hoge mate van stress - Bepaalde stressoren zullen de zweetklieren stimuleren.
  • Sporten of zware lichamelijke arbeid - Intense fysieke activiteit verhoogt de kerntemperatuur van het lichaam.
  • Zwangerschap - Metabolische en hormonale veranderingen kunnen leiden tot overvloedig zweten.
  • Menopauze of overgang - Veranderingen in hormoonspiegels kunnen leiden tot opvliegers.
  • Diabetes - Zenuwbeschadiging door diabetes kan resulteren in abnormaal zweten.
  • Puberteit - Versterkte emoties, veranderende hormonen kunnen meer zweten veroorzaken.
  • Medicijnen - Sommige geneesmiddelen op recept kunnen diaforese veroorzaken (ongewoon zweten).

Behandeling van zweetproblemen

De behandeling van zweetproblemen hangt af van de onderliggende oorzaak. Schakel onmiddellijk medische hulp in als hevig zweten gepaard gaat met:
  • rillingen
  • duizeligheid
  • pijn op de borst
  • misselijkheid
  • hoge koorts

Neem contact op met je huisarts als u een van de volgende aandoeningen ervaart:
  • je begint plotseling meer te zweten dan normaal
  • zweten verstoort je dagelijkse leven
  • je hebt last van nachtzweten zonder duidelijke reden
Hypoglykemie: duizelig, moe, trillen, zweten en hoofdpijn

Hypoglykemie: duizelig, moe, trillen, zweten en hoofdpijn

Hypoglykemie kan zich uiten door de symptomen duizelig, moe, trillen, zweten en hoofdpijn. Hypoglykemie, vaak kortweg 'hypo' genoemd, staat voor een te laag bloedglucosegehalte of bloedsuikergehalte.…
Zweten op het hoofd: oorzaken en behandeling van hoofdzweten

Zweten op het hoofd: oorzaken en behandeling van hoofdzweten

Overmatig zweten (hyperhidrosis) op het hoofd is vaak zonder aanwijsbare oorzaak. Het kan echter ook een uiting zijn van een onderliggende aandoening, zoals diabetes of een te snel werkende schildklie…
Nachtzweten: oorzaken en behandeling van nachtelijk zweten

Nachtzweten: oorzaken en behandeling van nachtelijk zweten

Wat is nachtzweten en waar kan nachtzweten op duiden? Nachtzweten kan zo erg zijn dat je soms meerdere keren per nacht schone nachtkleding aan moet doen en genoodzaakt bent om het beddengoed te versch…
Koud zweet: oorzaken, symptomen en behandeling koud zweten

Koud zweet: oorzaken, symptomen en behandeling koud zweten

Koud zweet of koud zweten heeft als betekenis plotseling zweten, maar bij koud zweet is dat niet afkomstig van koude, hitte of inspanning. Koud zweten wordt 'diaforese' genoemd. Koud zweet is de react…
Stinkende zweetgeur oksels: oorzaak, behandeling en zelfzorg

Stinkende zweetgeur oksels: oorzaak, behandeling en zelfzorg

Een sterke of stinkende zweetgeur onder je oksels kan schaamte oproepen, vooral als je je in gezelschap bevindt. Niemand wil slecht ruiken of een sterke zweetgeur onder de oksel hebben. Als je stinkt…
Niet kunnen zweten: symptomen en oorzaken van anhidrose

Niet kunnen zweten: symptomen en oorzaken van anhidrose

Niet kunnen zweten staat bekend als anhidrose, soms ook wel hypohidrosis genoemd. Anhidrose is de afwezigheid van zweten in een of meer delen van je lichaam. Anhidrosis is dus de afwezigheid van zweet…
Zweetvoeten: symptomen, oorzaken en behandeling zweetvoeten

Zweetvoeten: symptomen, oorzaken en behandeling zweetvoeten

Zweetvoeten is een vervelend probleem. Overmatig zweten van de voeten wordt hyperhidrose genoemd. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en komt vaker voor bij pubers en jongvolwassenen dan ou…
Zweethanden (klamme handen): behandeling en stoppen

Zweethanden (klamme handen): behandeling en stoppen

Zweethanden of klamme handen is iets wat vaak optreedt in stressvolle situaties, wanneer je nerveus of opgewonden bent. Dit komt omdat er veel eccriene zweetklieren aanwezig zijn in de handen, voorhoo…
Zweetvoetensyndroom: symptomen, oorzaak en behandeling

Zweetvoetensyndroom: symptomen, oorzaak en behandeling

De medische benaming van het zweetvoetensyndroom is juveniele plantaire dermatose. Het staat ook wel bekend als het 'sweaty sock syndrome'. Bij het zweetvoetensyndroom is de huid van de voetzolen glan…
Miliaria of zweetuitslag: symptomen, oorzaak en behandeling

Miliaria of zweetuitslag: symptomen, oorzaak en behandeling

Miliaria, zweetuitslag of warmte-uitslag, komt niet alleen bij baby's voor. Zweetuitslag komt ook kinderen, tieners en volwassenen, voor, vooral tijdens warm, broeierig en vochtig weer. Miliaria ontst…
Middel tegen zweetvoeten: behandelen van zweetvoeten

Middel tegen zweetvoeten: behandelen van zweetvoeten

Er is niet één middel tegen zweetvoeten, er zijn diverse maatregelen die je kunt nemen bij zweetvoeten. Overmatig zweten van de voeten heet hyperhidrosis. Zweetvoeten komt vaker voor bij mannen dan bi…
Zweetpuistjes behandelen: zweetuitslag op rug, borst & benen

Zweetpuistjes behandelen: zweetuitslag op rug, borst & benen

Zweetpuistjes of zweetuitslag, ook wel bekend onder de naam 'miliaria', 'warmte-uitslag' of 'warmtebultjes', is een vervelende huiduitslag die je niet alleen bij baby's ziet, maar ook bij oudere kinde…
Warmtebultjes, zweetbultjes: jeukende pukkeltjes op lichaam

Warmtebultjes, zweetbultjes: jeukende pukkeltjes op lichaam

Last van jeukende pukkeltjes op het lichaam, bijvoorbeeld op borst, rug, schouders? Misschien heb je last van warmtebultjes, zweetbultjes of zweetpukkeltjes. Warmtebultje of zweetbultjes zijn wat medi…
Opvliegers overgang: symptomen, oorzaken en voorkomen

Opvliegers overgang: symptomen, oorzaken en voorkomen

Opvliegers of vapeurs komen tijdens de overgang heel vaak voor. Opvliegers of hot flushes zijn het meest karakteristieke symptoom van de overgangsjaren van de vrouw. Ongeveer een kwart van de vrouwen…
Veel zweten of hyperhidrosis: symptomen en oorzaken

Veel zweten of hyperhidrosis: symptomen en oorzaken

Hyperhidrosis duidt op te veel zweten of transpireren. Hyperhidrosis of overmatig zweten is een veel voorkomende aandoening, die veel ellende met zich meebrengt. Naar schatting 2-3% van de mensen lijd…
Gepubliceerd door Tartuffel op 09-07-2018, laatst gewijzigd op 28-09-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tiburi, Pixabay
  • https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/sweating-disorders/introduction-to-sweating-disorders
  • https://www.healthline.com/health/hyperhidrosis
  • https://www.healthline.com/health/sweating
  • https://thompsontee.com/sweat-101/