Symptomen zonnesteek en behandeling: wat te doen?
Zonnesteek symptomen en behandeling bij kind en volwassene: wat te doen? Bij een zonnesteek kan de lichaamstemperatuur oplopen tot 42 graden Celsius. Dit kan levensgevaarlijk zijn. In ernstige gevallen kan een zonnesteek zelfs leiden tot orgaanfalen, hersenschade en de dood. Voor jonge kinderen en ouderen kan zelfs een milde zonnesteek al levensgevaarlijk zijn.
Wat is en zonnesteek?
Je lichaam heeft een eigen thermostaat die alles wat met de temperatuur te maken heeft regelt en afstelt: de hypothalamus.
Het is dat deel van je hersenen waarin veel functies van het hormonale stelsel en van het zenuwstelsel geregeld worden. Meestal schommelt je lichaamstemperatuur rond de 37 graden. Je lichaam tracht zo veel mogelijk deze temperatuur vast te houden. Als je te warm dreigt te worden, verwijdert je lichaam de overtollige warmte door meer bloed naar de huid te sturen en door transpireren.
Dit zweet verdampt vervolgens en onttrekt op die manier warmte aan je lichaam. Je lichaam koelt op deze manier af. Een zonnesteek treedt op wanneer je lichaam niet meer in staat is je lichaam af te koelen, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt, soms tot gevaarlijke hoogten. Wanneer je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt (via drinken en voedsel), dan heeft je lichaam uiteindelijk te weinig vocht om te verdampen.Het gevolg is dat de lichaamstemperatuur stijgt. Ook bij inspanning kan de temperatuur hoger worden, doordat de spieren meer warmte maken dan de huid door transpiratie kan lozen. Een individu met een zonnesteek is in feite te warm en te droog.
Zonnesteek symptomen en behandeling
Misselijkheid, hoofdpijn en/of duizeligheid kunnen wijzen op een zonnesteek. In de mildste gevallen, dus in geval van een
lichte zonnesteek, is het vaak voldoende om de persoon uit de zon te halen en in de schaduw of koelte te brengen. In mildere gevallen spreekt men niet van een zonnesteek, maar van een
hitteslag. Ernstige zonnesteken kun je herkennen aan voornoemde symptomen, welke gepaard kunnen gaan met:
- sufheid, verwardheid;
- (hoge) koorts;
- snelle en oppervlakkige ademhaling en hartslag.
Haal de persoon uit de zon en breng hem in een koele ruimte om zijn lichaamstemperatuur te doen dalen. Doe dit middels een ventilator of eventueel door hem met natte handdoeken te bedekken. Kijk uit voor onderkoeling. Verder moet zijn vochthuishouding op peil worden gebracht,. Dit kan door het drinken van rehydratievloeistof (ORS), omdat de patiënt door het zweten ook veel zouten heeft verloren. Bij een zonnesteek moet een arts de toestand beoordelen.