Zonneallergie, zonnesteek, zonnebrand en acne aestivalis
Zonneallergie, zonnesteek, zonnebrand en acne aestivalis. Goede huidverzorging begint met goede bescherming tegen de zon. Of het nu zoiets eenvoudigs is als ouderdomsvlekken of zoiets ernstig als huidkanker, de eenvoudigste, meest doeltreffende en goedkoopste manier om je huid gezond te houden en jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, is door het beperken van de blootstelling en het beschermen van de huid.
Als je ouder wordt, veranderingen ook je huid; dat is de normaalste zaak van de wereld. Het wordt dunner en verliest vet, waardoor je huid minder glad wordt. De huid verliest haar elasticiteit en er ontstaan rimpeltjes. Ook veranderingen in de hormoonhuishouding tijdens de menopauze hebben hun weerslag op je huid. Ook wordt de huid droger naarmate je ouder wordt. Ook duurt het langer voordat de huid geneest van kneuzingen of snijwonden als je ouder wordt. Met al deze leeftijd-gerelateerde veranderingen, is zonlicht is een belangrijke factor. Je kunt al deze huidveranderingen vertragen door het vermijden van langdurige en regelmatige blootstelling aan de zon.
Schade die wordt veroorzaakt door de zon kan soms herstellen. Dus het is nooit te laat om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. In deze special zijn een groot aantal artikelen opgenomen van zon-gerelateerde (huid)aandoeningen.
Rimpels zijn zichtbare plooien of vouwen in de huid. Rimpels horen bij het ouder worden. Het is een algemeen voorkomend verschijnsel waar niemand zich aan kan onttrekken. Rimpelvorming ontstaat door de factoren leeftijd en zonlicht. Mannen krijgen over het algemeen later rimpels dan vrouwen, omdat de mannenhuid dikker en vetter is. Er zijn geen effectieve maatregelen om rimpels te laten verdwijnen.
Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd, is een bruine tot donkerbruine verkleuring van het gezicht en soms ook de nek. Een zwangerschapsmasker (zie foto) is een goedaardige kwaal. Maar doordat de vlekken vaak zo opvallen, wordt deze aandoening vaak als zeer vervelend ervaren. Melasma ontstaat geleidelijk door blootstelling aan zon in combinatie met hormonen. Bij de meeste vrouwen zal de huidverkleuring na de zwangerschap spontaan verdwijnen.
Een hitteberoerte wordt ook wel 'zonnesteek' genoemd. Bij een hitteberoerte is er sprake is van een sterk verhoogde lichaamstemperatuur van boven de 40°C. Het lichaam slaagt er bij extreem hoge temperaturen niet in de lichaamswarmte snel genoeg af te geven. Het lichaam kan zichzelf daardoor niet afkoelen en de lichaamstemperatuur stijgt snel tot een gevaarlijke hoogte, waarbij neurologische verschijnselen zoals verwardheid, delirium, convulsies of coma kunnen optreden. Een hitteberoerte -bij een temperatuur boven de 40°C gepaard gaande met neurologische verschijnselen- moet in het ziekenhuis plaatsvinden. Bel in dat geval direct het alarmnummer 112. Totdat de ambulance is gearriveerd, is het beleid gericht op afkoeling en bewaking van temperatuur, bloeddruk en polsfrequentie.
Zonnebrand uit zich als zwelling, roodheid en pijn, met later schilfering, vervelling en jeuk. Soms ontstaat er blaarvorming. De eerste symptomen treden meestal 6 tot 12 uur na blootstelling op, het hoogtepunt na 24-72 uur. Bij de combinatie felle zon en licht huidtype, kan reeds na 2 uur de eerste schade zichtbaar zijn. Een overdaad aan zon is slecht voor de huid en geeft een snellere veroudering van de huid. Ook vergroot het de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Neem altijd een aantal maatregelen in acht om zonnebrand te voorkomen. Ga aanvankelijk een kwartiertje de zon in en bouw dit dan langzaam op, alleen dan niet tussen 12.00 en 15.00 uur wanneer de zon het meest krachtig is. Gebruik een goed zonnebrandcrème met aan factor die is afgesteld op je huidtype. Smeer je regelmatig in, sowieso na 2 uur en iedere keer als je uit het water komt. Er zijn ook waterbestendige zonnebrandcrèmes. Vooral handig voor kinderen die heel vaak in en uit het water gaan.