Vitamine B12 functie, voeding, waarden en tekort of teveel
Vitamine B12 heeft vele belangrijke functies in het lichaam. Zo werkt het samen met foliumzuur om genetisch materiaal te maken. Het helpt verder het niveau van het aminozuur homocysteïne onder controle te houden, wat het ontstaan van hart- en vaatziekten vermindert. Voorts is vitamine B12 essentieel voor de productie van rode bloedcellen, welke een rol spelen bij het zuurstoftransport en de CO2-uitscheiding. Veel mensen hebben echter een vitamine B12 tekort.
Functie vitamine B12
Vitamine B12 is, net als de andere B -vitaminen, belangrijk voor de stofwisseling . Het helpt bij de vorming van rode bloedcellen en het speelt een rol bij het onderhoud van het centrale zenuwstelsel .
Waar zit vitamine B12 in?
Vitamine B12 komt van nature voor in dierlijk voedsel. Plantaardig voedsel bevat geen geen vitamine B12, tenzij het wordt toegevoegd. Je kunt de aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 krijgen binnenkrijgen door het eten van dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.
Vitamine B12 tekort
Een gebrek aan vitamine B12 ontstaat wanneer het lichaam niet of onvoldoende de benodigde hoeveelheid vitamine kan absorberen die het nodig heeft. Een vitamine B12 tekort kan aanleiding geven tot allerlei klachten, van vermoeidheid tot brokkelige nagels.