Oorzaak en symptomen van troebele urine met vlokken
Last van troebele urine? De kleur van urine is sinds het begin van de geneeskunde een waardevol diagnostisch hulpmiddel geweest, omdat het belangrijke informatie geeft over iemands gezondheid. De vorming en lozing van urine is zeer belangrijk voor verschillende lichamelijke functies; het regelt de vochtbalans en via urine worden stoffen geloosd die tijdens metabolische processen worden geproduceerd en niet langer door het lichaam nodig zijn. De kleur, geur en hoeveelheid urine kunnen aangeven of er iets mis is. De ideale gezonde urinekleur is strogeel, en een iets donkerder of lichtere kleur, waaronder troebele urine, kan erop wijzen dat er sprake is van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals een urineweginfectie.
Troebele urine door een urineweginfectie
Troebele urine kan wijzen op een urineweginfectie. Een urineweginfectie behoort tot één de meest voorkomende bacteriële infecties die met name vrouwen treft. Een urineweginfectie is ook de meest voorkomende medische complicatie van een zwangerschap. Vooral een blaasontsteking komt vaak voor. Symptomen zijn pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen en pijn in je rug of onderbuik.
Uitdroging
Troebele urine kan een teken zijn van uitdroging, en als er verder geen andere symptomen optreden en je zorgt dat je voldoende vocht binnenkrijgt, dan heeft het meestal weinig gevolgen. Om uitdroging te voorkomen, moet je zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
Nierstenen
Nierstenen kunnen ook troebele urine veroorzaken. De symptomen van nierstenen kunnen zeer pijnlijk zijn en vergelijkbaar met de symptomen van een blaasontsteking. Omdat een niersteen soms scherpe randjes heeft, kan het tegen de ureter of urineleider aanschuren als het lichaam probeert de steen te lozen. Dit kan een infectie veroorzaken, waardoor pus wordt geproduceerd waardoor de urine troebel wordt.
Andere aandoeningen
Troebele urine kent nog andere mogelijke oorzaken zoals:
- Bepaalde auto-immuunziekten;
- Blaaskanker;
- Diabetes;
- Lymfoom;
- Schimmelinfectie;
- Vergrote prostaat;
- Endometriose;
- Bijbalontsteking;
- Hart- en vaatziekten, waaronder hoge bloeddruk en hartfalen;
- Leukemie
- Prostaatkanker;
- Prostaatontsteking;
- Soa's als gonorroe en chlamydia;
- Sikkelcelanemie;
- Zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie.
Troebele urine niet altijd ernstig
Het hebben van troebele urine betekent niet altijd dat je een ernstige gezondheidstoestand of infectie hebt. Als je enkele dagen op rij troebele urine waarneemt, is het belangrijk om een afspraak te maken met je huisarts. Neem direct met je huisarts contact op wanneer troebele urine urine gepaard gaat met andere klachten, zoals een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen, buikpijn, vaak of juist weinig plassen, steeds kleine beetjes plassen, etc.