Spijswetten, Bijbelse feesten en sabbat voor christenen
Thora voor christenen? Zijn de spijswetten, Bijbelse feesten en sabbat voor christenen? Heb je je ooit afgevraagd waarom de meeste christenen vandaag de dag niet koosjer eten, niet de sabbat houden (maar de zondag), of de Bijbelse feesten vieren zoals Pesach in plaats van Pasen en kerstfeest? Het christendom is immers begonnen als een joodse beweging; het christendom kan beschouwd worden als 'transcultureel jodendom'? Zowel als zijn leerlingen waren Joods en hielden zich aan de Thora, ze hadden een Thora-leefstijl
Steeds meer interesse voor de Thora
Onder christenen is er wereldwijd steeds meer interesse voor de Thora, wat vaak vertaald wordt als 'Wet' maar eigenlijk 'Onderwijzing' betekent. Het woord 'onderwijzing' heeft ook een heel andere connotatie dan het woord 'wet'. Veel christenen denken dat de Wet (Thora) aan het kruis is genageld en dat christenen niet langer onder de Wet leven, maar onder de genade. Toch zegt Jezus klip en klaar dat hij niet is gekomen om de Wet af te schaffen, maar om deze te vervullen.
Thora is geen vloek en het volgen van de Thora is geen legalisme
de Thora is Gods onderwijzing en bedoeld als 'opdat het u wel gaat'. De Thora wordt geen recht gedaan als christenen alleen de ethische richtlijnen navolgen en de rest naast zich neerleggen. Dat onderscheid is niet Bijbels te verantwoorden, alhoewel er in het Nieuwe Testament een uitzondering wordt gemaakt ten aanzien van het brengen van offers.
De Thora is een gewijzigd verbond. In Hebreeën 8-10 kun je lezen dat het oude verbond is gewijzigd, maar niet heeft afgedaan. Het verbond is vernieuwd. Zo zijn bijvoorbeeld alle regels met betrekking tot de offer- en priesterdienst gewijzigd sinds Jezus' kruisdood. Christenen hoeven deze regels niet in acht te nemen. Maar hoe staat het met de voedingswetten, de sabbat en de Bijbelse feesten?