Oorzaken van stijve handen, schouder, heup, enkels of rug
Stijfheid van het lichaam of spierstijfheid treedt op wanneer de spieren strak worden en je ze moeilijk kunt bewegen. Stijfheid kan zich voordoen in allerlei lichaamsdelen, zoals handen, schouders, heup, enkels, of rug. Spierstijfheid kan ook gepaard gaan met pijn, kramp en ongemak. Het is meestal geen reden tot bezorgdheid en kan worden behandeld met huismiddeltjes en rekken. Bij aanhoudende of verergerende klachten is het raadzaam je huisarts te raadplegen.
Wat veroorzaakt stijfheid?
Stijfheid is een onplezierig gevoel, het voelt alsof er iets mis is. Stijfheid zorgt voor een onplezierig en oncomfortabel gevoel. Stijfheid is een symptoom is van een onderliggende oorzaak. Er zijn veel mogelijke oorzaken van stijfheid in het lichaam, zoals onder meer:
- intensieve lichaamsbeweging
- spierknopen
- overbelastingsletsel, in het bijzonder peesontsteking
- artrose
- ontsteking veroorzaakt door infectie en auto-immuunziekte
- onverklaarbare chronische wijdverspreide pijn (bijvoorbeeld fibromyalgie)
- gegeneraliseerde angststoornis
- bijwerkingen van medicatie
- dystonie (spierspasticiteit en rigiditeit), die vele mogelijke oorzaken heeft
Het stellen van een diagnose
Wanneer je een afspraak maakt met je huisarts in verband met stijfheid, zal de arts allerlei vragen stellen over je klachten en je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. De arts kan ook vragen welk symptoom het eerst verscheen. Dit is om de onderliggende oorzaak te helpen bepalen.Daarna volgt een lichamelijk onderzoek om je pijn of stijfheid te lokaliseren. Daarnaast kan de huisarts kan bloedonderzoek en beeldvormingsonderzoek (laten) doen, waaronder röntgenfoto's en CT- of MRI-scans.