Symptomen te langzaam en te snel werkende schildklier
Welke schildklieraandoeningen zijn er en wat zijn de symptomen te langzaam en te snel werkende schildklier? De schildklier is een vlindervormige klier in het voorste, onderste deel van de hals, gelegen onder het strottenhoofd, tegen de luchtpijp aan. De belangrijkste taak van de schildklier is het produceren van schildklierhormonen T3 en T4. Hormonen zijn chemische stoffen die door klieren worden uitgescheiden. Ze dienen als boodschappers om bepaalde lichaamsdelen te vertellen wat ze moeten doen. De schildklierhormonen reguleren de stofwisseling.
Schildklier
De schildklier (glandula thyroidea) is een klier die om de luchtpijp ligt en hormonen afscheid, te weten: trijoodthyronine (T3), thyroxine (T4) en calcitonine. T3 en T4 spelen een belangrijke rol in de stofwisseling, waaronder het energieverbruik van bijna ale cellen en weefsels in het lichaam. Het hormoon 'calcitonine' verlaagt het calciumniveau in het bloed.
Schildklieraandoeningen
Schildklieraandoeningen komen vaak voor. In deze artikelenreeks bespreken we de volgende aandoeningen:
- Schildklierontsteking (thyreoïditis): Er worden de volgende drie soorten schildklierontsteking onderscheiden: 1)Hashimoto-thyroïditis; 2) Subacute granulomateuze thyroïditis; en 3) Stille thyroïditis;
- Te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie): hierbij worden door de schildklier te veel hormomen geproduceerd;
- Te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie): hierbij worden door de schildklier onvoldoende schildklierhormomen aangemaakt.