Psoriasis: oorzaken, psoriasis symptomen en behandeling
Psoriasis: oorzaken, symptomen en behandeling. Psoriasis is een medische aandoening die optreedt wanneer de huidcellen zich te snel vermenigvuldigen. Defecte signalen in het immuunsysteem leiden tot de vorming van nieuwe huidcellen na enkele dagen in plaats van weken. Het lichaam stoot deze de teveel gemaakte cellagen niet af, waardoor de cellen zich opstapelen op het oppervlak van de huid en plaques - psoriasisplekken - vormen.
Psoriasis
Psoriasis is een chronische huidziekte met veelal een wisselend beloop. De letsels variëren in uiterlijk al naar gelang het type psoriasis dat iemand heeft. Er worden verschillende soorten psoriasis onderscheiden. De meestvoorkomende soort is psoriasis vulgaris (zie foto). Ongeveer 80% van de mensen met psoriasis heeft deze vorm, die zich kenmerkt door de karakteristieke plaques op de huid: dikke, rode, schilferige plekken die overal op de huid kunnen voorkomen, maar vooral worden aangetroffen op de knieën, ellebogen, hoofdhuid, romp en nagels.
Behandeling
Verschillende middelen kunnen lokaal worden aangebracht, zoals teerpreparaten en corticosteroïden (hormoonzalf). Voor inwendige behandeling kan men zich wenden tot onder meer vitaminepreparaten van het vitamine B-complex. Bestraling met een hoogtezon, evenals verblijf aan zee (in de zon), kan een gunstige uitwerking hebben.
Ernstige psoriasis verdubbelt risico op nierschade
Mensen met de auto-immuun huidziekte psoriasis hebben vaker dan de gemiddelde bevolking nierproblemen, blijkt uit een grootschalig onderzoek. Pas daarom op met het voorschrijven van medicijnen die nierschade kunnen opleveren, stellen onderzoekers van de University of Pennsylvania, en houd de nierfunctie van patiënten met ernstige psoriasis goed in de gaten.
In eerdere onderzoeken is al verband gelegd tussen psoriasis en inflammatoire aandoeningen als diabetes, maar de relatie met nierziekten was nog niet duidelijk. Verschillende onderzoeken op dit vlak spreken elkaar tegen. Amerikaanse onderzoekers hebben een grote studie uitgevoerd om na te gaan of patiënten met psoriasis vaker nierproblemen hebben dan mensen die deze aandoening niet hebben.
Uit een Britse databasa met medische bestanden haalden ze 136.529 patiënten met milde psoriasis, en 7.354 patiënten met een ernstige vorm van deze ziekte. Elke patiënt koppelden ze aan een aantal vergelijkbare, maar verder gezonde, controlepersonen.
Patiënten met ernstige psoriasis blijken een verdubbeld risico op matig ernstige tot ernstige nierschade te lopen. Daarbij speelt leeftijd ook een rol: hoe jonger, hoe groter het risico. Mensen met lichte psoriasis, bij wie slechts een klein deel van het huidoppervlak is aangetast, krijgen niet vaker dan gemiddeld problemen met hun nieren.
Matig ernstige tot ernstige psoriasis gaat samen met een verhoogd risico op chronische nierschade. De nierfunctie van deze patiënten zou beter in de gaten gehouden moeten worden, en nefrotoxische medicijnen dienen met voorzichtigheid te worden voorgeschreven, doen de onderzoekers als aanbeveling. (Bron: www.niernieuws.nl, 17 oktober 2013.)