15 oorzaken buikpijn in onderbuik links en rechts
Pijn in onderbuik: wat zijn de belangrijkste oorzaken van onderbuikpijn man en vrouw. Buikpijn of pijn in onderbuik is een courante klacht, waar iedereen wel eens last van heeft. Buikpijn kan worden omschreven als pijn die iemand voelt in het gebied tussen de borst en de lies. Buikpijn is een zeer breed begrip. Buikpijn kan gaan om hevige of juist geringe of matige pijn. Acute of juist chronische pijn. Eenmalige pijn of juist steeds terugkerende pijn. In dit artikel worden vijftien courante oorzaken van pijn in de onderbuik besproken.
Pijn on onderbuik: de meest voorkomende oorzaken
In deze special worden de meest voorkomende oorzaken van pijn in onderbuik behandeld:
- Obstipatie of verstopping: wanneer iemands ontlasting bestaat uit kleine, harde keutels of als iemand moeite moet doen om te ontlasten, dan is er waarschijnlijk sprake van obstipatie. Het is één van de meest voorkomende darmproblemen. Uit de literatuur blijkt dat meer dan de helft van de mensen er vroeg of laat mee te maken krijgt.
- Buikgriep: dit betreft een ontsteking van het maag-darmkanaal, meestal ten gevolge van een infectie, met als kenmerkende klachten buikkrampen, maagpijn, misselijkheid, braken (overgeven) en diarree. Buikgriep kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën en parasieten.
- Dysmenorroe of menstruatiepijn: een pijnlijke menstruatie die de patiënt in haar normale activiteiten (ernstig) kan belemmeren, met als typische klachten hevige pijn onderbuik en rug. Het is het meest voorkomende gynaecologische probleem bij fertiele vrouwen.
- Blaasontsteking: een ontsteking van het slijmvlies in de blaas die vaak wordt veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli. Soms geeft een blaasontsteking een stekende (hevige) pijn in de (onder)buik en/of onderrug. Ook voel je vaker aandrang om te plassen dan normaal en per keer plas je minder. De aandrang zelf kan al pijnlijk zijn. Het plassen kan gepaard gaan met pijn of een branderig gevoel.
- Eileiderontsteking: een ontsteking van de vrouwelijke voortplantingsorganen in het kleine bekken (baarmoeder, eileiders, omringende weefsels en het buikvlies), met vooral pijn in onderbuik en bekken.
- Prikkelbare darm syndroom (PDS): ook wel spastische darm, spastisch colon of Irritable bowel syndrome (IBS) genoemd, met ontlastingsproblemen (diarree of juist verstopping) en buikpijn. Maar liefst één op de tien mensen heeft er last van. Soms af en toe, soms vaker.
- Buikvliesonsteking: een ontsteking van het buikvlies wat hevige, constante buikpijn, koorts, opzwellen van de buik en misselijkheid en braken kan veroorzaken. Dit is vrijwel zonder uitzondering een ernstige situatie die meestal een operatie noodzakelijk maakt.
- Prostaatontsteking: een ontsteking van de prostaatklier. De prostaat is een klier zo groot als een kastanje. De prostaat ligt onder de blaas. Een prostaatontsteking kan op verschillende plaatsen (vaak zeurende en soms heftige) pijn geven: tussen de aarsopening en scrotum, in de onderbuik, in de liezen of in de rug.
- Galblaasontsteking: een plotselinge ontsteking van de galblaas die ernstige buikpijn veroorzaakt. De galblaas is een tijdelijke opslagplaats van galvloeistof.
- Dikke darmontsteking: de symptomen van dikke darmontsteking zijn vooral buikpijn en diarree. Colitis is de medische benaming voor dikke darmontsteking.
- Colitis ulcerosa: een chronische ontsteking van de dikke darm. Samen met de ziekte van Crohn is het de belangrijkste chronische ontstekingsziekte van de darm. Colitis ulcerosa is een ontstekingsziekte van het slijmvlies de dikke darm die met zweervorming (ulcera) gepaard gaat. De oorzaak van colitis ulcerosa is (nog) niet bekend. In Nederland wordt jaarlijks naar schatting bij vijftienhonderd nieuwe patiënten de diagnose gesteld. De ziekte kan zich op elke leeftijd kan openbaren, desalniettemin worden de meeste gevallen vastgesteld tussen het vijftiende en veertigste levensjaar of op middelbare leeftijd. Colitis ulcerosa komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
- Blaasstenen: dit zijn meestal kleine samenklonteringen van chemische afvalproducten die zich geleidelijk in de blaas vormen. Sommige mensen met blaasstenen hebben geen klachten, maar als een steen de blaaswand irriteert of de doorstroom van urine blokkeert, dan heb je er zeker last van. De symptomen die zich kunnen ontwikkelen zijn onder meer een doffe of stekende pijn in de onderbuik, die vaak heviger wordt bij lichamelijke inspanning en plotselinge bewegingen.
- Nierstenen: grotere nierstenen die vast komen te zitten in de urineleider kunnen pijnkrampen veroorzaken hetgeen 'koliekpijn' wordt genoemd. Koliekpijn is een krampende pijn van wisselende intensiteit. Deze hevige aanvalsgewijze pijn manifesteert zich in de rug en kan uitstralen naar onderbuik, zijkant van de buik en lies.
- Maagzweer: een maagzweer kan een branderig gevoel of pijn in de maagstreek (bovenbuik) geven met soms uitstralingspijn naar de rug. Wanneer een maagzweer een bloeding veroorzaakt, geeft dat een zwarte, teerachtige ontlasting.
- Urineweginfectie: een infectie of ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen (bestaande uit nierbekken, urineleiders, blaas of urethra en plasbuis).
De 10 meest voorkomende oorzaken van pijn in onderbuik worden
hier besproken.