Dikke klieren in hals, lies, nek en oksel - oorzaken
Opgezette lymfeklieren of dikke klieren in hals, lies, nek en oksel. Het lichaam telt 600 lymfeklieren die verspreid zijn door het hele lichaam, o.a. in de oksels, in de hals en onder de kaak en in de liesstreek. Lymfeklieren liggen op strategische plaatsen, omdat ze een belangrijk onderdeel uitmaken van het immuunsysteem. Zij dragen zorg voor de productie van antistoffen en lymfeklieren filteren ook lichaamsvreemde stoffen — bacteriën, virussen of giftige stoffen — uit het lichaam.
Lymfeklieren
Boonvormige structuren
Lymfeklieren zijn kleine, boonvormige structuren, die worden aangetroffen in de buurt van de lymfevaten. Er zijn ongeveer 600 lymfeknopen in het lichaam, sommige liggen in het diepe weefsel en andere weer dichter bij de huid. Clusters van knopen bevinden zich in de hals, oksels, buik en lies. Andere knooppunten zijn gelegen in de borstkas, armen en benen. Die in de hals, onder de oksels en in de lies, kunnen worden gevoeld als ze vergoot zijn en soms ook als ze een normale omvang hebben.
Lymfeklieren zijn filterstations voor de lymfe
In de knooppunten zijn immuuncellen opgeslagen. Vloeistof uit de omliggende weefsels komt in de lymfeklieren terecht via de lymfevaten of de kleine bloedvaten van de knooppunten zelf. De vloeistof wordt gefilterd door de knooppunten, waarbij besmettelijke bacteriën, cellen of vreemde stoffen worden verwijderd. Verse lymfocyten worden aangevoerd en de vloeistof wordt naar de bloedbaan vervoerd zodat lymfocyten zich door het lichaam kunnen verspreiden.
Infectie
Bij een infectie zal de dichtstbijzijnde lymfeklier vaak gezwollen raken. Dat is een volstrekt normale reactie op een infectie. Lymfeklieren raken gewoonlijk opgezet als een gevolg van blootstelling aan een bacterie of virus. Het komt veel minder vaak voor dat een lymfeklier opgezet raakt al gevolg van systeemziekten, kanker of (als bijwerking van) geneesmiddelen.
Lymfadenitis
Gezwollen lymfeklieren kunnen ontstoken raken. Dit staat bekend als lymfadenitis. De behandeling van lymfadenitis afhankelijk van de oorzaak.
In deze special zijn artikelen opgenomen van aandoeningen waarbij de lymfeklieren opgezwollen kunnen raken.