Oorzaken van jeukende, stinkende navel en navelontsteking
Er zijn verschillende navelaandoeningen die allerlei klachten en symptomen kunnen geven, zoals pijn, jeuk, een stinkende navel of een ontstoken navel (navelontsteking). Je ziet je navel vrij gemakkelijk over het hoofd. Dit abdominale litteken markeert de plek waar je navelstreng ooit was bevestigd. Na de geboorte heeft het geen echte functie, behalve een esthetische. De navel kan een broedplaats zijn voor vuil, zweet, bacteriën en een verscheidenheid aan onaangename stoffen, vooral als je deze plek hebt voorzien van een piercing. In feite herbergt de gemiddelde navel 67 verschillende soorten bacteriën. Je loopt een groter risico op problemen als je een diepe navel hebt met veel plooien, of als je een navelpiercing hebt. Dat komt omdat diepere navels en piercings sneller geïnfecteerd raken.
Een stinkende navel
Afscheiding uit de navel en vieze geurtjes kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren, hoewel een lichte navelgeur normaal is. Als je een combinatie van stank en afscheiding ervaart, kan dit een teken zijn van:
- Een schimmelinfectie van de navel;
- Een bacteriële infectie van de navel;
- Een wond of blauwe plek rond of in de navel;
- Ophoping van zweet en vuil in de navel.
Een navelontsteking herkennen
Veel voorkomende symptomen van een navelontsteking zijn:
- Rode, jeukende huid rond de navel;
- Vieze geurtjes;
- Zwelling;
- Gele, groene of donkergekleurde afscheiding;
- Aanhoudende pijn, met name rond een piercing;
- Blaarvorming rond de navel of piercing.
Zelden ontwikkelen zich steenachtige massa's in de navel, zogeheten navelstenen. Dergelijke gezwellen kunnen de hele navel vullen en leiden tot infectie, ontsteking en een zwerende huid.
Om klachten te voorkomen, is het belangrijk om je navel zo schoon mogelijk te houden.
Preventie: navel schoonhouden
De eerste stap om een schone navel te krijgen, is door je navel iedere dag schoon te maken onder de douche met lauwwarm water. Degenen met diepere navels kunnen zout gebruiken om hun navel goed schoon te krijgen. Dompel je vinger of een zacht washandje in een oplossing van zout water (ongeveer een theelepel tafelzout in een kopje warm water) en masseer voorzichtig de binnenkant van je navel. Dit zou koppige bacteriën moeten losmaken die vieze geurtjes kunnen veroorzaken. Spoel vervolgens af met leidingwater en dep het voorzichtig droog. Weersta de verleiding om lotions of crèmes toe te passen in je navel. Het extra vocht kan bijdragen aan de groei van bacteriën of schimmels.