Calcium, fluoride, fosfor, kalium, natrium, magnesium, ijzer
Zo belangrijk als vitaminen zijn voor het goed functioneren van het menselik lichaam, ze kunnen niets voor je doen zonder mineralen. Mineralen spelen een niet te onderschatten rol in tal van processen in het lichaam.
Waar zijn mineralen goed voor?
Mineralen fungeren als katalysator voor vele biologische reacties in het lichaam, zoals het samentrekken van spieren, de transmissie van berichten via het zenuwstelsel, de productie van hormonen, het transport van zuurstof en energie, de instandhouding en herstel van weefsels en botten, de spijsvertering en de benutting van voedingsstoffen uit voeding. Alle weefsels en vloeistoffen in ons lichaam bevatten variërende hoeveelheden mineralen. Mineralen zijn bestanddelen van de botten, tanden, weke delen, spieren, bloed en zenuwcellen. Mineralen zijn essentieel voor een goede geestelijke en lichamelijke welzijn.
Twee groepen mineralen
Mineralen kunnen worden onderverdeeld in twee groepen:
- de micro mineralen; en
- de macro mineralen.
Macro mineralen zijn mineralen die een mens in een grote hoeveelheid nodig heeft. De micro mineralen worden ook wel spoorelementen genoemd, aangezien hiervan maar kleine hoeveelheden nodig zijn. Mineralen komen in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken.
Dit zijn de macro mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium en magnesium. De spoorelementen zijn: chroom, fluor (fluoride), ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen (selenium) en zink.