Tartuffel » Specials » Loverboys

Wat zijn loverboys - kenmerken, werkwijze en slachtoffers

Wat zijn loverboys - kenmerken, werkwijze en slachtoffers De term 'loverboy' dook voor het eerst op in 1995 rond een rechtszaak tegen vier mannen van Marokkaanse afkomst, die welbewust contact hadden gezocht met meisjes teneinde ze in de prostitutie te loodsen. De werkwijze was origineel: ze hadden de meisjes aan zich weten te binden door hen verliefd op ze te laten worden. Dat hadden we nog niet eerder gezien.

Loverboys eigenlijk geen nieuw fenomeen

Je kunt je afvragen of de loverboy-problematiek eigenlijk wel een nieuw fenomeen is. Zo is er door onderzoekers op gewezen dat het voor vrouwen vrijwel onmogelijk is om zonder 'beschermer' in de prostitutie werkzaam te zijn. Vrouwen die dat proberen houden geen stand tegenover mannen die zich aan hen opdringen. In feite maakt het niets uit wie deze zogenaamde 'beschermers' zijn: haar vriend, echtgenoot, pooier of loverboy. Het is lood om oud ijzer.

Verschillende fasen

Er worden in de literatuur verschillende fasen onderscheiden die een meisjes doorloopt voordat zij door middel van drang, dwang, manipulatie of misleiding in de prostitutie belandt:
  1. Ontmoetingsfase, ook de 'groomingfase' genoemd. De loverboy maakt contact met het meisje.
  2. Indruk maken op het meisje. De loverboy geeft het meisje het gevoel dat ze bijzonder is en hij probeert haar verliefd op hem te laten worden.
  3. Honeymoon fase. De loverboy en het meisje gaan een relatie met elkaar aan.
  4. Seksuele contacten. De loverboy en het meisje hebben seksuele contacten met elkaar. Ze is helemaal in de ban van de jongen.
  5. Het meisje verlegt haar grenzen. Het meisje gaat geleidelijk aan steeds meer in op (seksuele) verzoeken van haar vriend. Ze verlegt keer op keer haar grenzen.
  6. Het meisje wordt aangezet tot prostitutie. De loverboy dwingt het meisje om geld voor hem te verdienen in de prostitutie.
  7. Exploitatie fase. Het meisje gaat zich realiseren dat ze gebruikt wordt en voor het karretje is gespannen van haar 'vriend'.
Digitale loverboys: werven/exploiteren meisjes via internet

Digitale loverboys: werven/exploiteren meisjes via internet

Digitale loverboys: werven / exploiteren meisjes via internet. Loverboys lijken hun werkterrein te verleggen van het schoolplein naar sociale netwerksites, jongerensites en chatboxen, zoals Hyves, Sug…
Loverboys: betekenis & grooming, inlijving en exploitatie

Loverboys: betekenis & grooming, inlijving en exploitatie

Wat zijn loverboys en hoe gaan loverboys te werk? Loverboys zijn pooiers die meisjes via een scala aan verleidingstactieken inpalmen teneinde hen in de prostitutie te loodsen en uit te buiten. De slac…
Gepubliceerd door Tartuffel op 09-08-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AdinaVoicu, Pixabay
  • A. Ph. van Wijk, R.A.R. Bullens, P. van den Elshof (Red.). Facetten van zedencriminaliteit. Reed Business Information bv, 's-Gravenhage, 2007.
  • Bovenkerk e.a. ‘Loverboys’ of modern pooierschap in Amsterdam. Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen, Utrecht, 2004.