Knoflook goed voor hart- en bloedvaten, lever en darmen
Is knoflook gezond? Op deze vraag kan volmondig met 'ja' worden beantwoord. De knoflook behoort tot de lelieachtigen en is een 25 tot ruim 70 cm hoge, kruidige plant. De bloeiperiode is juli en augustus. Knoflook behoort tot de oudste geneeskrachtige planten. In de Bijbel wordt knoflook genoemd en de Egyptenaren zouden al tijdens de bouw van de piramides knoflook hebben gegeten om gezond en sterk te blijven. En dat was wel nodig voor zo'n megaproject.
Knoflook is gezond /
Bron: Istock.com/MallivanWaar is knoflook goed voor?
Inwendig kan knoflook onder meer worden toegepast bij hoge bloeddruk, ontstoken luchtwegen, bij verhoogde cholesterolwaarden, om slagaderverkalking te voorkomen en om verkoudheid te bestrijden. Knoflook doet de bloeddruk dalen en verbetert de doorbloeding. Dit geneeskrachtige kruid is heel geschikt om aandoeningen aan hart- en bloedvaten te voorkomen. Ook is bekend dat groenten uit de Alliumfamilie in het bijzonder, waaronder dus knoflook, waarschijnlijk beschermen tegen maagkanker. Knoflook beschermt vermoedelijk ook tegen dikkedarmkanker en endeldarmkanker. Knoflook is goed voor de darmen.
Andere gezondheidsvoordelen van knoflook
Onderzoek suggereert dat voetschimmel reageert op behandeling met een knoflookgel die ajoen bevat, welke lokaal wordt aangebracht. Wel is een knoflookgel met een hogere concentratie van ajoen (1%) nodig om effectief te zijn tegen voetschimmel. Ook blijkt uit onderzoek dat het consumeren van veel knoflook het aantal tekenbeten significant vermindert. Wratten kun je onder meer verwijderen met een mengseltje van knoflook met citroen. Wetenschappers uit Zuid-Amerika hebben bij toeval ontdekt dat de stof die knoflook zijn geur geeft, een remedie is tegen hoofdluis. Knoflook werkt soms winderigheid in de hand, maar het kan ook helpen om winderigheid tegen te gaan. Verder werkt knoflook goed tegen keelpijn, aangezien knoflook krachtige antibacteriële, antivirale en antischimmeleigenschappen bezit. Tot slot moet gemeld dat het gebruikmaken van knoflook een van de manieren is om de lever te reinigen. Allicine en selenium in de knoflook zorgen er namelijk voor dat de lever gereinigd of ontgift wordt.