Jeugdpuistjes op schouders, armen, nek en gezicht voorkomen
Acne vulgaris of jeugdpuistjes op schouders, armen, nek en gezicht voorkomen. Acne vulgaris is een chronische multifactoriële ontsteking van talgklierfollikels. Acne wordt gekenmerkt door het voorkomen van comedonen (mee-eters), papels (kleine, vaste huidverhevenheid), infiltraten (lokale ontsteking) met afzetting van vocht in de directe omgevingen pustels (puistjes). Meestal treedt acne vulgaris op bij het begin van de puberteit en verdwijnt het rond het 25e levensjaar.
Acne vulgaris
Acne vulgaris is een courante huidaandoening. Maar liefst 85% van de jongeren tussen 14 en 25 jaar heeft in meer of mindere mate last van acne. Bij het ontstaan van acne kunnen verschillende factoren een rol, zoals:
- Een toegenomen sebum- of talgproduktie: de sebumproductie staat onderinvloed van de androgene hormonen;
- Hyperkeratose en obstructie van de talgklieruitgang: doordat verhoorning van de follikeluitgang optreedt, kan talg de uitvoergang van de talgklier (de porie) blokkeren, waardoor comedonen (mee-eters) ontstaan;
- Bacteriële kolonisatie van de talgklier: de belangrijkste veroorzaker is de anaërobe bacterie Propionibacterium acnes. Deze zetten talg om in vetzuren. De irititerende stoffen veroorzaken een ontsteking in de aangrenzende huid.
- Ontstekingproces rond de talgklierfollikel: hierdoor ontstaan papulopustels en nodi.
- Overige factoren: acne verergert vlak voor de menstruatie. Ernstige transpiratie verergert ook acne. Genetische factoren spelen ook een rol.
Het voorkomen van jeugdpuistjes
Het ontstaan van acne vulgaris of jeugdpuistjes is eigenlijk niet te voorkomen. Wel kunnen de verschijnselen in toom worden gehouden. Lees hierover meer in onderstaande artikelen.