Herkennen van een insectenbeet en behandeling en zelfzorg
Insectenbeten zijn kleine punctiewonden of snijwonden door insecten. Een insect kan bijten wanneer het zich bedreigd voelt of wanneer het zich wil voeden (met mensenbloed). Een insectenbeet kan leiden tot blaren, ontstekingen, roodheid, zwelling, pijn, jeuk en irritatie. De reactie is afhankelijk van het soort insect en in hoeverre je gevoelig bent voor de insectenbeet. Bijten van vlooien, mijten en muggen veroorzaken vaak hevige jeuk in plaats van pijn. De klachten verdwijnen meestal binnen enkele uren of dagen en kunnen met zelfzorgmiddelen worden behandeld. Het kan moeilijk zijn om vast te stellen waardoor je bent gebeten of gestoken als je het niet zag gebeuren.
Wespensteek
Een wespensteek veroorzaakt aanvankelijk een plotselinge, scherpe pijn. Een gezwollen rode plek kan zich vormen op de plek waar je bent gestoken, wat pijnlijk kan zijn en flink kan jeuken. Soms kan een groter gebied rond de angel pijnlijk, rood en opgezwollen zijn tot wel een week nadat je bent gestoken. Dit is een kleine allergische reactie waar je over het algemeen geen zorgen over hoeft te maken. Sommige mensen kunnen een ernstige allergische reactie (anafylaxie) ervaren, waardoor ze ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en een
gezwollen gezicht of mond krijgen. In dat geval moet je direct medische hulp inschakelen.
Bijensteek
Een bijensteek lijkt op een wespensteek, maar de angel blijft vaak in de wond achter. De angel kan een paar uur pijn, roodheid en zwelling veroorzaken. Net als bij wespensteken kunnen sommige mensen een milde allergische reactie hebben die tot een week aanhoudt. Ernstige allergische reacties kunnen ook incidenteel optreden, waardoor ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en een gezwollen gezicht of mond ontstaan. Schakel in dat geval direct medische hulp in.
Muggenbeten
Muggenbeten veroorzaken vaak kleine rode bultjes op je huid. Deze kunnen erg jeuken en irriteren. Sommige mensen kunnen ook met vocht gevulde blaasjes ontwikkelen.
Tekenbeet
Tekenbeten zijn meestal niet pijnlijk, dus je beseft misschien niet meteen dat je bent gebeten. Symptomen van een tekenbeet kunnen zijn:
- een kleine rode knobbel op de huid
- zwelling
- jeuk
- blaarvorming
- blauwe plekken
In Nederland kan een teek besmet zijn met de Borrelia bacterie die Lyme veroorzaakt.
Paardenvliegbeten
Een beet van een paardenvlieg of daas kan zeer pijnlijk zijn en de huid zal meestal rood en verheven zijn.
Bedwantsen beet
Beten van de bedwants komen meestal voor op het gezicht, de nek, handen of armen. De beten zijn meestal zichtbaar in rechte lijnen over de huid. De beten zijn meestal niet pijnlijk en als je nog niet eerder bent gebeten door bedwantsen, heb je misschien geen symptomen. Als je eerder bent gebeten, kun je jeukende rode bultjes krijgen die enkele dagen aan kunnen houden.
Vlooienbeten
Vlooienbeten kunnen kleine, jeukende rode knobbeltjes veroorzaken die soms in lijnen of clusters zijn gegroepeerd. Ook kunnen zich af en toe blaren ontwikkelen.
Mierenbeten
De meest voorkomende mier in Nederland, is de wegmier. Deze prikt of bijt niet, maar rode mieren, houtmieren en vliegende mieren doen dat soms wel. Zij kunnen bijten of steken als ze zich bedreigd voelen.
Beet van een lieveheersbeestje
Alle lieveheersbeestjes kunnen bijten, maar een type dat het harlekijnlieveheersbeestje (Harmonia quadripuncta) wordt genoemd, dat in heel Nederland wordt agressiever, is agressiever en zal vaker bijten. Het harlekijn lieveheersbeestje kan rood of oranje zijn met meerdere vlekken. Hij onderscheidt zich door een witte vlek op zijn kop, andere lieveheersbeestjes hebben dit kenmerk niet. De kans dat je iets van een beet van een lieveheersbeestje merkt is vrij klein, maar bij kleine kinderen is de huid niet zo dik, dus wellicht voelen ze het wel.