Symptomen en behandeling van hart- en vaatziekten
Wat zijn de symptomen van hart- en vaatziekten en wat kun je eraan doen? Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor ziekten een aandoeningen die te maken hebben met het hart en de bloedsomloop. De belangrijkste zijn: hoge bloeddruk; hartkramp; hartaanval (hartinfarct); hartfalen; beroerte. Tot 2008 waren hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Doch in 2008 zijn voor het eerst in ons land meer mensen aan kanker dan aan hart- en vaatziekten overleden, waardoor kanker de belangrijkste doodsoorzaak is geworden.
Welke risicofactoren zijn er voor hart- en vaatziekten?
De belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten zijn:
- roken;
- diabetes mellitus (suikerziekte);
- hoge bloeddruk (hypertensie);
- een verhoogd cholesterol;
- aanleg: als iemand in de naaste familie een hart- of vaatziekte heeft, geeft dat een extra risico;
- gebrek aan lichaamsbeweging; en
- overgewicht (obesitas).
Tien kernboodschappen aangaande gezonde hart- en bloedvaten
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (Engels: World Health Organization, afgekort WHO) zijn er tien kernboodschappen aangaande gezonde hart- en bloedvaten:
- Wereldwijd sterven er veel mensen aan hartaanvallen en beroertes, maar mensen kunnen de risico's verkleinen door preventieve maatregelen te nemen zoals een gezonde(re) levensstijl;
- 80% van de mensen die sterven ten gevolge van hart-en vaatziekten, vinden plaats in lage- en middeninkomenslanden en komen bijna in gelijke mate voor bij mannen en vrouwen. Cardiovasculair risico van vrouwen is bijzonder groot na de menopauze.
- Roken, een ongezond voedingspatroon en gebrek aan lichaamsbeweging, verhogen het risico op hartaanvallen en beroertes.
- Vermindering van tabaksgebruik reduceert de kans op een hartaanval of een beroerte.
- Het verrichten van fysieke activiteit gedurende ten minste 30 minuten per dag, draagt bij om hartaanvallen en beroertes te voorkomen.
- Het eten van ten minste vijf porties groenten en fruit per dag, en het beperken van de zoutinname tot minder dan een theelepel per dag, draagt ook bij ter voorkoming van hartaanvallen en beroertes.
- Hoge bloeddruk geeft gewoonlijk geen symptomen, maar kan leiden tot een plotselinge beroerte of hartaanval. Het is verstandig om regelmatig de bloeddruk te (laten) controleren.
- Diabetes verhoogt het risico op hartaanvallen en beroertes. Bij een diabetespatiënt die zijn bloeddruk en bloedsuikerspiegel onder controle heeft, vermindert het risico.
- Overgewicht en obesitas verhoogt het risico op hartaanvallen en beroertes. Het hebben van een ideaal lichaamsgewicht (berekent aan de hand van de Body Mass Index, ofwel BMI) vermindert de risico's.
- Hartinfarcten en beroertes kunnen plotseling optreden en kunnen dodelijk zijn als niet terstond hulp wordt geboden.