Tips en adviezen voor gezond eten en drinken
Gezond eten betekent het eten van een verscheidenheid van voedsel uit de vijf groepen levensmiddelen die bekendstaat als de Schijf van Vijf. Gezond en gevarieerd eten, samen met dagelijkse lichaamsbeweging, verlaagt het risico op ziekten en aandoeningen, en helpt je bij het bereiken en handhaven van een gezond gewicht.
Hoe kun je het beste gezond eten en drinken?
Volg onder meer deze stappen om gezond te eten. Eet gevarieerd, wat wil zeggen dat je elke dag producten eet uit de vakken van Schijf van Vijf. Eet de aanbevolen hoeveelheid voedsel voor je leeftijd, geslacht en activiteitenniveau. Lees voedseletiketten en vergelijk deze met soortgelijke voedingswaren en kies voor gezondere voeding bij het winkelen. Beperkt het eten en drinken van voedingsmiddelen en dranken met een hoog gehalte aan calorieën, vet, suiker en natrium.
Gezonde voedingskeuzes
Eet deze voedingsmiddelen vaker:
- groenten (vooral degenen die donkergroen of oranje van kleur zijn);
- fruit;
- volkoren granen (zoals gerst, bruine rijst, haver, quinoa en wilde rijst);
- magere melk en alternatieven zoals verrijkte (ongezoete) sojadranken;
- vis (zoals haring, makreel, zalm en sardines);
- mager vlees;
- vleesvervangers (zoals bonen, linzen en tofu).
Te beperken voedingsmiddelen
De volgende voedingsmiddelen en dranken mogen slechts af en toe en in beperkte hoeveelheden worden geconsumeerd, omdat ze veel calorieën, vet, suiker en/of natrium bevatten: taarten en gebak, koekjes en mueslirepen, ijs en bevroren desserts, chocolade en snoepjes, donuts en muffins, patat en en andere fastfood, chips en zoutjes, alcohol, frisdraken en andere suikerhoudende dranken.
Aandoeningen en voeding
Er zijn veel aandoeningen en ziekten waarbij het verstandig is een bepaald dieet te volgen en bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. In geval van ziekte is goede voeding extra belangrijk. Vaak is gezond en gevarieerd eten voldoende, maar soms kan een aangepaste voeding of speciaal dieet nodig zijn.