Wat zijn de mogelijke oorzaken van geelzucht of icterus?
Wat veroorzaakt geelzucht bij volwassenen? Geelzucht of icterus is een gelige verkleuring van de huid, slijmvliezen en het oogwit en wordt veroorzaakt door verhoogde concentraties van de chemische stof bilirubine in het bloed. De term geelzucht is afgeleid van het Franse woord 'jaune', dat geel betekent. Geelzucht is geen ziekte op zichzelf staande ziekte, maar een zichtbaar symptoom van een onderliggende aandoening. Geelzucht wordt meestal gezien als het niveau van bilirubine in het bloed 2,5-3 mg / dL (milligram per deciliter) overschrijdt.
Geelzucht
Geelzucht, ook wel icterus genoemd, duidt op gele verkleuring van de huid en sclerae (het oogwit) als gevolg van abnormaal hoge bloedspiegels van het galpigment, bilirubine, wat ontstaat door afbraak van hemoglobine uit verouderde rode bloedcellen in het reticulo-endotheliaal systeem (lever, milt, beenmerg). De vergeling strekt zich ook uit naar andere weefsels en lichaamsvloeistoffen en kan ook de urine donker maken. Geelverkleuring van alleen de huid kan ook worden veroorzaakt door te veel wortelen te eten of door overmatige consumptie van wortelsap.
Geelzucht bij volwassenen
Geelzucht bij volwassenen kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan medische aandoeningen, waarvan sommige ernstig en potentieel levensbedreigend zijn. geelzucht kan ook ene bijwerking zijn van een medicijn. Elke volwassene die geelzucht ontwikkelt, moet uitgebreid medische onderzocht worden om de oorzaak vast te stellen. Neonatale geelzucht, een aandoening gezien bij pasgeborenen, is meestal een goedaardige aandoening die zonder ernstige complicaties verbetert.