Diarree stoppen, behandelen en mogelijke oorzaken - klachten
Diarree: diarree stoppen, diarree behandelen en oorzaken diarree. Wat is diarree? Diarree is frequente waterdunne of waterige ontlasting, die vaker komt dan de persoon gewend is. In veel gevallen gaat diarree na één of twee dagen vanzelf over, maar soms duurt het langer.
Acute en chronische diarree
Men onderscheidt acute en chronische diarree. Acute diarree is een plotseling optredende afwijking van het voor een persoon gebruikelijke ontlastingspatroon met een maximale duur van 14 dagen, waarbij (a) de frequentie en de hoeveelheid van de ontlasting zijn toegenomen en (b) de ontlasting meer water bevat dan gewoonlijk. Chronische diarree duurt langer dan 14 dagen.
Oorzaken diarree
Diarree wordt in veel gevallen veroorzaakt door virussen of bacteriën, welke het lichaam binnenkomen door inslikken van besmet water of besmet voedsel. Door contact met iemand anders die diarree heeft, kan men ook besmet raken. De virussen of bacteriën veroorzaken een ontsteking van de darmwand, waardoor deze minder vocht kan opnemen en de ontlasting te dientengevolge dunner wordt.
Bij inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn, ontstaan er kleine ontstekingen in de darmwand (zweren), hetgeen ook diarree kan veroorzaken.
Ook kan intolerantie voor bepaalde voedselbestanddelen, bijvoorbeeld lactose, gluten of fructose, of overmatig gebruik van alcoholische dranken, diarree veroorzaken.
Bij jonge kinderen kan diarree ook veroorzaakt worden door overmatig gebruik van frisdranken, een middenooronsteking, of als gevolg van het doorkomen van tandjes en kiezen.
Aanhoudende diarree kan leiden tot een
kaliumtekort.