Darmkrampen verhelpen bij baby, kinderen en volwassenen
Darmkrampen kunnen heel vervelend zijn, zeker in combinatie met diarree. De onaangename symptomen van diarree, buikpijn en darmkrampen zijn een bijna onontkoombaar deel van het leven. Iedereen heeft er wel eens last van (gehad), de een wat vaker dan de ader. Het plotseling ontstaan van deze symptomen wijst vaak op de aanwezigheid van een infectie (voedselvergiftiging). De meest voorkomende oorzaken zijn onder andere bacteriën, virussen en parasieten. Wanneer maagpijn en diarree frequent voorkomen, dan is het verstandig een huisarts te raadplegen. Mogelijk dat er een onderliggende chronische spijsverteringsaandoening aan ten grondslag ligt.
Voedselvergiftiging
Voedselvergiftiging treedt vaak op door eten niet goed te bewaren, door verkeerde bereiding van voedsel, het niet op tijd weggooien van voedsel en door onvoldoende hygiënisch te werken in de keuken. Voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in voedsel die vaak geproduceerd worden door bacteriën of schimmels. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken, diarree, lichte koorts, verminderde eetlust en vermoeidheid. In ernstige gevallen kan er bloederige diarree optreden. Voedselvergiftiging gaat vaak vanzelf over, maar jonge kinderen en ouderen kunnen medische zorg nodig hebben.
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)
De oorzaak van het prikkelbare darmsyndroom is niet precies bekend, maar vermoedelijk gaat het om een combinatie van factoren. Een gestoorde (spastische) beweging van de darm en/of een extra gevoelige darmwand spelen bij PDS een rol. De belangrijkste symptomen van deze vervelende aandoening zijn buikpijn, gasvorming, diarree en verstopping. Aanhoudende stress, emotionele spanning en voeding kunnen invloed hebben op (het verloop van) de klachten.
Lactose-intolerantie
Zuivelproducten, zoals melk en yoghurt, bevatten een suiker genaamd lactose. Om dit te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig dat in de dunne darmwand wordt aangemaakt. Zonder lactase kan lactose in de voeding niet goed verteerd worden. Het gevolg is dat lactose onverteerd in de dikke darm terechtkomt, alwaar bacteriën lactose gaan 'vergisten'. Dit geeft klachten als een opgeblazen gevoel, gasvorming en winderigheid en maagkrampen. g.
Ziekte van Crohn
Dit is een ernstige ziekte die ontstekingen veroorzaken van het spijsverteringskanaal. Vaak is de dunne darmaangedaan. Courante symptomen zijn buikpijn, diarree, rectaal bloeden, gewrichtspijn, malabsorptie, gewichtsverlies en koorts.
Gastro-enteritis (buikgriep)
Buikgriep wordt vaak veroorzaakt door virussen of bacteriën. Vaak voorkomende symptomen zijn waterige diarree, buikkrampen en pijn, braken en ook spierpijn.
Andere oorzaken van maagkrampen en diarree
Een verscheidenheid van andere oorzaken kunnen leiden tot darmkrampen en diarree. Veelvoorkomende oorzaken zijn: reizigersdiarree, diverticulosis, antibioticagebruik, hypothyroïdie en diverse infecties veroorzaakt door bacteriën zoals Salmonella, Shigella of cholera.