Borstaandoeningen: symptomen, oorzaak en behandeling
Borsten zijn er in allerlei soorten en maten. Geen enkel paar is hetzelfde; alle borsten zijn uniek. Borsten zijn beide nooit identiek; ze verschillen altijd een beetje van elkaar. De ene kan wat groter zijn of de plaats van de tepel kan wat verschillen. Vrouwenborsten hebben verschillende functies. Borsten tonen je vrouwelijkheid, ze spelen een belangrijke rol bij seksualiteit en je kunt er kinderen mee voeden. Borstaandoeningen komen veel voor. Het is daarom van belang dat je veranderingen in jouw borsten altijd laat onderzoeken door je (huis)arts. In de onderhavige special nemen we ook huidaandoeningen op die zich kunnen voordoen op of rond de borsten.
De borst
Binnenin je borsten bevinden zich melkklieren, in feite is het klierweefsel dat uit trosjes melkklieren bestaat. Deze worden ook wel
alveoli genoemd. Wanneer je aan je borsten voelt, dan kun je kleine bobbeltjes waarnemen, dit zijn de melkklieren. Deze bobbeltjes voelen zacht aan en zijn in beide borsten hetzelfde. De melkklieren vormen samen het borstklierweefsel. De melkklieren zijn omgeven met vet- en bindweefsel, wat de melkklieren beschermt. Bindweefsel geeft de borst stevigheid en ondersteuning. De hoeveelheid vet- en klierweefsel bepaalt de grootte van je borsten.
Tepel en tepelhof
Aan de buitenkant van de borst zit de tepel met daaromheen de tepelhof (de areola rond de tepel). Op deze tepelhof bevinden zich vaak kleine bultjes of bobbeltjes. Dit zijn de uiteinden van onderhuidse talgkliertjes. Het is een heel normaal verschijnsel wanneer er vocht uit de tepel komt. Dit fenomeen wordt tepeluitvloed of tepelafscheiding genoemd en is in de meeste gevallen onschuldig. Slechts in een klein deel van de gevallen is tepeluitvloed het gevolg van een kwaadaardige aandoening. Tepeluitvloed treedt vooral op in perioden van hormonale veranderingen, zoals rond de menstruatie.