Alcohol gevolgen en gezondheid & alcohol en zwangerschap
Alcohol gevolgen en gezondheid en alcohol en zwangerschap. Een beperkt gebruik van alcoholische dranken is voor de meeste volwassenen aanvaardbaar. Beperkt alcoholgebruik wil zeggen niet meer dan twee glazen (20 g alcohol) per dag voor mannen en één glas (10 g alcohol) voor vrouwen en ouderen. Wanneer iemand regelmatig meer gaat drinken - ook als het slechts een kleine hoeveelheid betreft - dan wordt zijn gezondheid al vlug negatief beïnvloed.
Alcohol en kinderen
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst ongeveer 80% van de middelbare schoolkinderen alcohol heeft geprobeerd. Op 15 jarige leeftijd drinkt de helft van alle jongeren regelmatig alcohol (bron: NIPO). Alcoholgebruik door jongeren brengt echter forse risico's met zich mee. Lees daarover in het artikel 'Alcohol: gevolgen van alcoholgebruik door kinderen'.
Alcohol en ongeboren kinderen
Ook voor kinderen in de baarmoeder is alcohol een gifstof. Zelfs wanneer een kind matig is blootgesteld aan alcohol tijdens de zwangerschap, kunnen er onomkeerbare schadelijke effecten optreden. En bij meer dan matig alcoholgebruik, kunnen ernstige aangeboren afwijkingen ontstaan, zoals:
- groeiafwijkingen;
- gezichtafwijkingen; en
- afwijkingen aan het centrale zenuwstelsel, welke zich kunnen uiten in psychomotore problemen, spraakproblemen, cognitieve problemen en gedragsproblemen.
Een kind met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) heeft één of meer van deze afwijkingen.
Alcohol en volwassenen
Volwassenen die (regelmatig) te veel drinken, kunnen daar op termijn de gevolgen van ondervinden. Alcohol-geïnduceerde leveraandoeningen worden veroorzaakt door overmatige alcoholconsumptie en komen zowel onder mannen als vrouwen vrij veel voor. Er zijn drie primaire vormen van alcohol-geïnduceerde leverziekten:
- leververvetting;
- alcoholische hepatitis; en
- alcoholische levercirrose.