Oorzaken van krakende, borrelende en reutelende geluiden
Ademgeluiden kunnen normaal ofwel afwijkend zijn (bijvoorbeeld krakende, borrelende, knisperende en reutelende geluiden) en wijzen op een onderliggende aandoening of ziekte. Deze geluiden komen uit de longen of luchtwegen als je inademt of uitademt, terwijl je staat, ligt of zit. Ademgeluiden kunnen door een arts worden gehoord met behulp van een stethoscoop, een instrument om naar geluiden in het lichaam te luisteren. Soms kunnen abnormale ademgeluiden ook worden gehoord tijdens het ademhalen, zonder dat je daarbij een stethoscoop nodig hebt. Abnormale ademgeluiden kunnen wijzen op een longprobleem, zoals een obstructie, vocht in de longen, een ontsteking of infectie, of astma. Luisteren naar ademgeluiden is een belangrijk onderdeel van het diagnosticeren van veel verschillende medische aandoeningen van de longen en luchtwegen.
Reutelende en krakende geluiden
Klikkende, ratelende, krakende of reutelende geluiden in de longen. Ze worden gehoord wanneer een persoon inademt. Dergelijke ademgeluiden kunnen worden waargenomen bij een longontsteking, COPD, atelectase of longatelectase, longfibrose, acute bronchitis, bronchiëctasieën, interstitiële longziekten, longoedeem en post thoracotomie.
Snurkende ademgeluiden (rhonchi)
Geluiden die op snurken lijken. Ze komen voor wanneer de luchtstroom wordt geblokkeerd.
Piepende en gierende ademhaling (stridor)
Stridor verwijst naar een piepend en gierend geluid dat vooral gehoord wordt als iemand inademt. Meestal wordt het veroorzaakt door een verstopping van de luchtstroom in de luchtpijp of de achterzijde van de keel.
Hoog piepgeluid (wheezing)
Hoge geluiden geproduceerd door vernauwde luchtwegen. Ze worden het meest gehoord wanneer een persoon uitademt. Het gaat om een fluitend of piepend geluid. Wheezing en andere abnormale geluiden kunnen soms zonder een stethoscoop worden gehoord.