Aambeien symptomen, oorzaken, behandeling en genezing
Aambeien symptomen en aambeien behandeling. Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen (kussentjes) in en rond de anus en endeldarm. Iedereen heeft deze zwellichamen, welke bestaan uit een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes en zijn bedekt door slijmvlies. Deze zwellichamen liggen tegen elkaar aan en hebben als functie om het anale kanaal lucht- en waterdicht te houden. Het uitrekken, uitzakken en naar buiten puilen van de zwellichamen kan ontstaan door te hard persen tijdens de stoelgang of door de toegenomen druk op deze kussentjes tijdens de zwangerschap. Er kunnen grofweg twee soorten aambeien worden onderscheiden. Wanneer de aambeien zich in je anus bevinden worden ze interne aambeien genoemd. Op het moment dat de aambeien zich aan de buitenkant bevinden, worden dit externe aambeien genoemd.
Aambeien komen vaak voor
Aambeien zijn veel voorkomende aandoeningen. Volgens onderzoek is in Nederland de prevalentie van aambeien 5% tot 10%. Slechts een klein deel van de patiënten met aambeien gaat er op een gegeven ogenblik mee naar de huisarts. Ongeveer de helft van de bevolking zou weleens last hebben van aambeien. Aambeien kunnen vervelende klachten geven als jeuk, pijn en bloeden.
Klachten en symptomen aambeien
Aambeien kunnen soms vrij klein blijven, waardoor je ze niet tot nauwelijks opmerkt. Helderrood bloed op de ontlasting, op het toiletpapier of in het toilet, verraadt dat je aambeien hebt. Uitwendige of externe aambeien zijn harde bobbels of pijnlijke zwellingen rond de anus. Een bloedstolsel kan ervoor zorgen dat de aambei hard is. Extra hard persen tijdens het poepen, of hard te wrijven met wc-papier rond de anus, kan irritatie veroorzaken met bloedingen en jeuk.
Behandeling van aambeien
Gelukkig zijn er veel effectieve behandelmethoden beschikbaar om aambeien adequaat te behandelen. Er zijn medische behandelingen beschikbaar, maar je kunt zelf ook veel doen om aambeien tegen te gaan, zoals goede stoelganggewoonten (niet uitstellen als je moet poepen, niet persen), voldoende beweging, enz. Ook is vezelrijke voeding van belang voor een goede stoelgang. Voedingszezels helpen om verstopping te voorkomen en ze verlichten de klachten van onder meer aambeien.
In deze special besteden we aandacht aan aambeien en goede stoelganggewoonten. Ook hebben we een artikel opgenomen betreffende 'marisken'. Een marsike is een huidflapje rond de anus, waarvan men vermoedt dat het een restant is van een aambei die er heeft gezeten.