Darmen: winderigheid, diarree, pijn onderbuik, bloed + slijm
Darmen: winderigheid, diarree, pijn in onderbuik, bloed en slijm. De darmen maken een belangrijk deel uit van het spijsverteringsstelsel. Via mond, slokdarm en maag, komt het voedsel eerst terecht in de dunne darm waar het voedsel verteerd wordt en daarna in de dikke darm, waar de onverteerde voedselresten worden opgeslagen, waarna ze via de endeldarm het lichaam worden uitgewerkt. Aandoeningen van de darmen komen zeer vaak voor, waarvan we enkele in deze artikelenreeks bespreken.
Darmkanker
Kanker van de dikke darm en endeldarm komen vaak voor. De oorzaken zijn grofweg: leefstijl en erfelijkheid. Het typische Westerse voedingspatroon dat vezelarm is en veel vlees en dierlijke, verzadigde vetten bevat, vergroot het risico op deze vorm van kanker. Lees hier meer over in dit artikel.
Diverticulose
Eén op de drie mensen tussen de 50 en 60 jaar heeft de aandoening diverticulose - uitstulpingen in de dikkdarmwand. Soms ontstaan er als gevolg van deze aandoening complicaties, zoals buikvliesontsteking of het ontstaan van een fistel in de schede.
Acute blindedarmontsteking
Acute blindedarmontsteking symptomen bij kind & volwassene. Vaak begint blindedarmontsteking met pijn in de navelstreek en allengs zakt de pijn weg naar de rechteronderbuik. De pijn wordt steeds erger, vooral bij het bewegen, diep ademhalen, hoesten of niezen. De pijn kan aanvoelen alsof je verstopt zit of dat je winden moet laten. Kinderen en ouderen vertonen vaak minder symptomen, waardoor de diagnose moeilijker te stellen is.
Ziekte van Crohn
Ziekte van Crohn: symptomen, behandeling, dieet & voeding ziekte van Crohn. Bij de ziekte van Crohn is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van het hele maagdarmkanaal: van mond tot anus. De ontstekingen kunnen tot de diepere lagen van de darmwand doordringen, waardoor diepe zweren en fistels ontstaan met vorming van littekenweefsel. Hierdoor kunnen verklevingen en vernauwingen in de darm ontstaan. Zo gezond en regelmatig mogelijk eten, leven en drinken is belangrijk.
Prikkelbare darm syndroom
Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een courante aandoening in de westerse wereld. Men schat dat 5 tot 20 % van de Nederlandse bevolking last heeft van het prikkelbare darm syndroom. De diagnose prikkelbare darm syndroom wordt vooral gesteld bij jongvolwassenen. De aandoening komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Ook hebben vrouwen over het algemeen ernstiger klachten dan mannen.