Abces hersenen, kaak, anus, oksel, lies, borst; steenpuisten
Een abces is met etter gevulde zwelling die overal in of op het lichaam kan ontstaan. De oorzaak is een ontsteking - een zogeheten bacteriële infectie. Een abces kan zich zowel in en rond de organen van het lichaam - bijv. longen - als onder de huid bevinden, zoals bij een borst-, oksel- of liesabces. Een abces is gevuld met pus of etter, dat is een mengsel bestaande uit bacteriën, verdedigingscellen van het eigen lichaam en dood weefsel. De behandeling is afhankelijk van de ernst en de plaats.
Abces: hersen-abces en kaak-abces (aandoeningen)
Een hersenabces is een met pus gevulde zwelling in de hersenen en een kaakabces is een ophoping van pus in of rond de pulpa - de levende kern van tanden en kiezen - van tand of kies. Lees hier meer over in dit artikel.
Aandoeningen anus: anale jeuk, -kloof, anuskanker, abces
Dit artikel gaat in op de aandoeningen die plaats kunnen vinden in de endeldarm en rond de anus, waaronder het peri-anaal abces - dat is een ontstoken slijmklier bij de anus.
Peri-anaal abces (ontsteking slijmklier anus/billen)
Als de kliertjes in het slijmvlies rondom de anus (aars) verstopt raken, ontstaat er een klierontsteking (cryptitis) en daarna een abces. Deze verdikking - het abces - bestaat uit een holte die is gevuld met pus. De etter zal spontaan een uitweg zoeken, een gangetje maken en doorbreken aan de huid of in de darm. Dat wordt een fistel genoemd. De ernst en de diepte van het abces zijn nogal variabel.
Abces in oksel, lies en borst / steenpuist (huidabces)
In dit artikel behandelen we de volgende abcessen:
- Borstabces
- Huidabces (steenpuist)
- Okselabces en liesabces
Steenpuisten: symptomen, behandeling en risico's
Een steenpuist (zie afbeelding) is een huidinfectie die in veel gevallen veroorzaakt wordt door een bacterie. Er ontstaat een aanvankelijk jeukende, later pijnlijke, rode en warme bult rond een haarwortel. De bult zwelt allengs op en er onstaat onderhuids een flinke hoeveelheid pus. Deze pus vloeit af als de puist opengaat. Wanneer er één kop zichtbaar is spreken we van een furunkel; bij meerdere puskoppen spreken we van een karbunkel of negenoog.
Cyste of abces klieren van Bartholini/Bartholin
De klieren van Bartholini zijn twee kleine, niet zichtbare slijmafscheidende klieren. Ze liggen aan weerszijden van de vaginaopening. Een cyste ontstaat als de klier afgesloten raakt en het slijm dat de klier produceert zich ophoopt. Als de cyste vervolgens ontstoken raakt en zich met etter (pus) vult, wordt er gesproken van een abces. Wat zijn de symptomen en verschijnselen van een cyste of een abces van de kliertjes van Bartholini en welke behandelingen zijn er?
Talgkliercyste: knobbel/knobbeltje oksel, rug, schouder, nek
Een talgkliercyste, ook wel atheroomcyste of epidermoidcyste genoemd, is een onschuldige aandoening. Een talkliercyste is een onderhuids knobbeltje dat ontstaat wanneer een haarzakje verstopt raakt. Het is in feite een holte waarin zich dode huidcellen, talg en zweet ophoopt. Gewoonlijk verschijnt een talgkliercyste op behaarde delen van het lichaam, zoals hoofd, nek, oksels of op de rug en schouders. Bij mannen kunnen ze ook vaak op de borst en op het scrotum, en soms kunnen ze ook op de penis voorkomen. Bij vrouwen kunnen ze verschijnen op de schaamlippen en dan schijnen de knobbeltjes wit door; ze lijken dan op witte bolletjes. Maar ze kunnen ook op andere lichaamsdelen ontstaan, zoals de lies. Het uitknijpen van talgkliercysten is onverstandig. Een talgkliercyste kan eventueel operatief eenvoudig verwijderd worden.
Hidradenitis suppurativa: vele pijnlijke abcessen lichaam
Hidradenitis suppurativa is een chronische inflammatoire huidziekte, die wordt gekenmerkt door een terugkerende ontsteking van de haarzakjes en talgklieren. Er vormen zich bij deze niet-besmettelijke huidaandoening tal van pijnlijke en zeer hinderlijke abcessen, waarvan sommige zo groot kunnen worden als een pingpongballetje. Deze abcessen treden vooral op in de liezen, genitaliën, bilspleet en oksels, nek, oren, hals, tepels, alsook onder de borsten en in buikplooien.