Penis, scrotum, teelballen/bijballen, prostaat: aandoeningen
De genitaliën of geslachtsorganen van de man bestaan uit de penis en twee teelballen die in het scrotum hangen Bij iedere teelbal bevindt zich een bijbal. In de twee teelballen wordt het sperma gemaakt. In de bijbal komt het sperma tot rijping. In het scrotum zitten de teelballen. De teeballen hangen buiten het lichaam zodat de temperatuur lager blijft. De prostaat voegt een melkachtige vloeistof aan het zaadvloeistof toe, zodat de zaadcellen kunnen zwemmen. Ook zitten er voedingsstoffen in.
Aandoeningen aan de manlijke geslachtsorganen
Epididymo-orchitis is een ontsteking van de bijbal en/of teelbal. Het is meestal het gevolg van een infectie. Testistumoren zijn een vrij zeldzaam verschijnsel. Desondanks is het de meest voorkomende kankersoort of carcinoom bij jonge mannen. Bij teelbaltorsie, ook wel torsio testis genoemd, zit de teelbal in het scrotum (balzak) gedraaid. Een niet ingedaalde teelbal, ook wel cryptochisme genoemd, is een veel voorkomende aandoening waarbij één van de testikels buiten het scrotum ligt. Een hydrokèle of waterzakbreuk is een ophoping van vocht in het scrotum, de balzak - het zakje waar de teelballen of zaadballen in hangen. Peniskanker is een zeldzame aandoening die zich meestal in de eikel manifesteert. Het doet zich vrijwel uitsluitend voor bij onbesneden mannen in de leeftijd van 50 - 80 jaar. De Ziekte van Peyronie is een abnormale afwijking in de vorm van de penis, waardoor die in een hoek afbuigt tijdens een erectie. In Nederland is balanitis is een veel voorkomende aandoening. Balanitis is ontsteking van de eikel en de voorhuid van de penis. Priapisme is een persisterende pijnlijke erectie van de penis zonder seksuele of erotische prikkeling.
Prostaataandoeningen
In Nederland krijgen ieder jaar zo'n 7.500 mannen de diagnose prostaatkanker en van hen sterven er circa 1/3e aan de ziekte. Het is na longkanker de meest dodelijke kankersoort bij mannen. Deze kankersoort komt meer voor bij zwarte mensen en zelden bij mannen uit Aziatische landen. De ziekte wordt steeds vaker vastgesteld en dat komt omdat mensen steeds ouder worden en er steeds meer wordt gestest op het prostaatspecifiek antigen (PSA), een eiwit dat door de prostaat wordt uitgescheiden. Normaal gesproken groeit prostaatkanker langzaam.
Prostatitis is een ontsteking van de prostaatklier, die chronisch of acuut kan zijn. De acute vorm is vrij zeldzaam en uit zich vaak met plotselinge, ernstige symptomen. De chronische variant is veel milder van aard en geeft over een langere periode matige symptomen. De chronische is moeilijker te behandelen.
Veel mannen van 50 jaar of ouder hebben in enige mate een vergrote prostaat. Een geringe vergroting die geen klachten geeft, is een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Prostaatvergroting is een niet kankerachtige aandoening van de prostaat; het heeft dus niets met prostaatkanker te maken. De oorzaak van deze aandoening is onbekend.