Tartuffel » Specials » Slaaptekort

Gevolgen van slaaptekort en hoe kan je slaapgebrek inhalen?

Gevolgen van slaaptekort en hoe kan je slaapgebrek inhalen? Slaaptekort kan ernstige gevolgen hebben, vooral chronisch slaaptekort. De meeste mensen krijgen niet genoeg slaap. We leven in een samenleving waarbij de kaars aan beide kanten brandt; een samenleving met een 24-uurseconomie en die een wekelijkse rustdag heeft afgeschaft. Studenten en scholieren blijven soms de hele nacht doorstuderen, werknemer werken 's nachts in ploegendienst en veel mensen gaan in het weekend tot in de kleine uurtjes op stap. Maar een slaaptekort of slaapgebrek heeft zowel kortetermijngevolgen als langetermijngevolgen. Kan je slaaptekort inhalen of oplossen? En zo ja, hoe dan?

Slaaptekort gevolgen

Op korte termijn kan een gebrek aan voldoende slaap invloed hebben op je oordeelsvorming, stemming, vermogen om informatie op te slaan en je leervermogen, en slaaptekort kan het risico op ernstige ongevallen en letsel verhogen. Op de lange termijn kunnen chronische slaapstoornissen leiden tot een groot aantal gezondheidsproblemen, waaronder obesitas (overgewicht), diabetes, hart- en vaatziekten, en zelfs vroege sterfte.

Slechte gezondheid

De tol die je betaalt in geval van onvoldoende slaap, kan bestaan uit een slechte gezondheid zijn. Onderzoek na onderzoek toont aan dat mensen die slecht slapen, meer risico lopen op een aantal ziekten en gezondheidsproblemen. Vervolgonderzoek is nodig om uit te zoeken hoe dit kan en hoe dit voorkomen kan worden.

Prestaties en openbare veiligheid

Gebrek aan slaap is van invloed op je waarneming en oordeelsvorming. Op de werkplek zijn de effecten te zien in verminderde efficiëntie en productiviteit, fouten en ongevallen. Soms kunnen de effecten zelfs dodelijk zijn, zoals bij slaperigheid achter het stuur.
Constant hongergevoel: oorzaak steeds honger en behandeling

Constant hongergevoel: oorzaak steeds honger en behandeling

Een constant hongergevoel of een toegenomen eetlust, ook met een volle maag, of een constant leeg gevoel in de maag, is een vervelende klacht. Polyfagie is de medische term die wordt gebruikt om overm…
Magnesium helpt om goed te slapen en bij slaapproblemen

Magnesium helpt om goed te slapen en bij slaapproblemen

Veel mensen hebben slaapproblemen. Ongeveer 10% van de volwassenen slaapt wel eens slecht. Slapeloosheid is vaak een klacht die kort duurt en samenhangt met (tijdelijke) stress, privé- of werkprobleme…
Te weinig slaap: symptomen en gevolgen van een slaapgebrek

Te weinig slaap: symptomen en gevolgen van een slaapgebrek

Te weinig slaap leidt tot een slaapgebrek of slaaptekort. Af en toe te weinig slaap kan je vaak nog wel hanteren, maar een aanhoudend gebrek aan slaap kan leiden tot een waaier aan klachten. Te weinig…
Slaaptekort: slaapgebrek gevolgen en een tekort inhalen

Slaaptekort: slaapgebrek gevolgen en een tekort inhalen

Slaaptekort gevolgen op korte en lange termijn. Wat doet slaaptekort met je en kun je slaaptekort inhalen? Grofweg brengen we ongeveer éénderde van ons leven slapend door. Ofschoon de functie van de s…
Slaapgebrek: gevolgen chronisch slaaptekort voor gezondheid

Slaapgebrek: gevolgen chronisch slaaptekort voor gezondheid

Slaapgebrek komt vaak voor. Wat zijn de gevolgen van chronisch slaapgebrek of slaaptekort? Chronische slaapverstoring is van invloed op je fysieke en mentale functioneren. Iedereen heeft wel eens last…
Slapeloosheid: tips als je moeite hebt om in slaap te vallen

Slapeloosheid: tips als je moeite hebt om in slaap te vallen

Slapeloosheid staat ook wel bekend als insomnie. Het is de meestvoorkomende slaapstoornis. Slapeloosheid is een slaapstoornis waarbij je moeite hebt om in slaap te vallen of om door te slapen. De erns…
Slaaphygiëne: adviezen, betekenis, maatregelen en regels

Slaaphygiëne: adviezen, betekenis, maatregelen en regels

Slaaphygiëne staat voor een aantal gedragsregels en adviezen waardoor je beter zal slapen. Er zijn veel factoren die de slaap beïnvloeden. Dit komt ook omdat het bewustzijn tijdens de slaap niet volle…
Gepubliceerd door Tartuffel op 10-04-2017, laatst gewijzigd op 12-04-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DieterRobbins, Pixabay
  • http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/matters/consequences
  • http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/10-results-sleep-loss