Tartuffel » Specials » Ritueel slachten

Ritueel slachten in Nederland verboden bij wet is dieptepunt

Ritueel slachten in Nederland verboden bij wet is dieptepunt De Tweede Kamer heeft op 28 juli 2011 met overgrote meerderheid het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden aangenomen. Een ruime meerderheid van 116 tegen 30 stemde voor het wetsvoorstel. De drie christelijke partijen CDA, CU en SGP stemden tegen het wetsvoorstel. In de fracties van PvdA en PVV waren ook tegenstemmers. Bij de sociaaldemocraten stemden Metin Celik, Angelien Eijsink en Tanja Jadnanansing tegen, bij de PVV Wim Kortenoeven.

Wet om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden

De Tweede Kamer heeft op 28 juli 2011 met overgrote meerderheid het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden aangenomen. Initiatiefneemster Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren sprak van een 'enorme mijlpaal'. "Het is erg bijzonder dat mijn eerste voorstel met 80 procent van de stemmen is aangenomen,'' zei ze. Naar mijn mening is het om meerdere redenen een triest dieptepunt.

In deze special komen de volgende onderwerpen aan de orde:
  • Kwestieuze zaken m.b.t verbod op onverdoofde rituele slacht;
  • TNO: Wetenschappelijk rapporten tegen rituele slacht rammelen;
  • Verbod op ritueel slachten en gelijkheid als nieuwe religie;
  • Voorkom verbod op onverdoofd ritueel slachten (sjechita); en
  • PVV: onverdoofd ritueel slachten en de Joods-christelijke traditie.

Update: 13 december 2011

Op 13 december 2011 is het wetsvoorstel om een einde te maken aan het onverdoofd ritueel slachten in de Eerste Kamer behandeld. Uitkomst: de Senaat is niet de Rubicon overgestoken door de slachtwet te aanvaarden. Er komt dus voorlopig geen verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Na een lang debat bleek er in de Eerste Kamer geen meerderheid te zijn voor het plan van de Partij voor de Dieren. De Tweede Kamer ging eerder dit jaar wel akkoord met een verbod, met ruime meerderheid. Maar in de Eerste Kamer sprak de PvdA van symboolwetgeving en de VVD vindt dat de grondwet te veel wordt aangetast en dat belangen onvoldoende zijn afgewogen.

De PVV is uitgesproken pro-Israël. En dus zou je verwachten dat de PVV geen moeite zou hebben met de joodse rituele slacht. Waarom is dat toch niet het geval denkt u?
Rabbijn Lody van de Kamp: “Als de PVV inderdaad ‘uitgesproken pro-Israël’ zou zijn, dan had deze partij het initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) niet gesteund. De PVV is helemaal niet pro-Israël. De PVV gebruikt Israël om haar afkeer van de moslimwereld op bot te vieren. Iedere keer wanneer ik de PVV-woordvoerder op dit dossier zie, heb ik geen illusie over zijn vriendschap met Israël of zijn empathie voor onze gemeenschap.”¹

Noot
  1. http://www.nieuwwij.nl/index.php?pageID=13&messageID=6779 (voor de laatste keer geraadpleegd op 14 november 2011)